Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: THE GUARDIAN, N1, Objavila: M.M.Lj. ]

06. 02. 2019. 23:40 >> 23:08

AUTOR "LOVCA U ŽITU"

Uskoro neobjavljeni tekstovi Selindžera

Američki književni klasik Džerom Dejvid Selindžer, pisac kultnog "Lovca u žitu", ostavio je iza sebe još neke tekstove koji će uskoro biti objavljeni.

 

Selindžerov sin Met potvrdio je da je njegov otac ostavio poveći opus koji dosad nije bio objavljen i da radi na tome da taj materijal što prije predstavi javnosti. Met je u britanskom "Gardijanu" naveo da sa očevom udovicom Kolin O`Nil priprema neobjavljeni materijal.

Selindžer je umro 2010. godine, a iza sebe je ostavio mali opus, jer je 1965. odlučio da više neće objavljivati. Do smrti je živio povučeno u selu Kornišu u Nju Hempširu. Književni kritičari i čitaoci pretpostavljali su da on i dalje piše, ali do sada nije bilo potvrde za to.

Met Selindžer objašnjava da njegov otac nije htio da učestvuje u književnim nadmetanjima, već da je želio da bude sam sa svojim mislima.

Svoje najpoznatije djelo, roman "Lovac u žitu", objavio je 1951. godine, a posljednje što je izašlo u javnost bila je priča "Hepvort 16, 1924" u listu "Njujorker" 1965. godine. Neobjavljeni materijali uglavnom se bave porodicom Glas, koju čitaoci Selindžera već poznaju iz njegovih kratkih priča.

Roman "Lovac u žitu" smatra se američkim književnim klasikom.

Narator i glavni junak Holden Kolfild, tinejdžer koga su izbacili iz škole, postao je najpoznatiji američki književni junak, uz Haklberija Fina.

Roman je pogodio žicu hladnoratovske Amerike i ubrzo stekao kultni status.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније