Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

11. 02. 2019. 20:57 >> 20:27

KOVAČEVIĆ-BOGDANOVIĆ

Simpozijumu skulpture dat poseban značaj

Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu dobio je status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Sporazum o statusu i organizaciji manifestacije "Internacionalni simpozijum skulpture", kojim on postaje manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Bogdanović je istakao da taj dokument predstavlja važan okvir koji definiše saradnju Ministarstva i Opštine na realizaciji Internacionalnog simpozijuma skulpture, koji već, kako je podsjetio, gotovo pola vijeka okuplja renomirane umjetnike iz svijeta vajarstva.

"U ovom gradu su, pored domaćih vajara, boravili i radili umjetnici sa različitih strana svijeta, stvarajući prijateljske veze sa građanima Danilovgrada i crnogorskim umjetnicima. Upravo zahvaljujući ovome dolazilo se do sinergije svjetske prakse i lokalnog entiteta, ali i međunarodne promocije umjetničkih i kulturno-istorijskih vrijednosti Danilovgrada i Crne Gore", naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, brojna skulptorska djela postala su vrijedni eksponati, koji su na specifičan način oplemenili eksterijer ovdašnje galerije i obezbijedili mu simboličku prepoznatljivost.

"Ne treba zanemariti ni činjenicu, da ovaj 'umjetnički park' u Danilovgradu ima veliki uticaj na razvijanje kulturnog turizma i na raznovrsnost ukupne turističke ponude Crne Gore", istakao je ministar.

Predsjednica Opštine je istakla da od danas, Ministarstvo kulture i Opština Danilovgrad, u partnerskom odnosu će pripremiti pomenutu manifestaciju, koja će ove godine biti održana u septembru.

"Veoma nas raduje da smo ovaj sporazum potpisali kada naša Opština slavi 150 godina postojanja", rekla je Kovačević.

Ona je najavila da će ove sedmice biti raspisan tender za izvođača radova na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja u Danilovgradu, navodeći da je tenderska dokumentacija završena.

"Sredstva za rekonstrukciju Zavičajnog muzeja u potpunosti je obezbijedilo Ministarstvo kulture, a sredstva za izradu projekta i za nadzor je obezbijedila Opština", istakla je Kovačević.

Kako su istakli, potpisanim dokumentom Ministarstvo i Opština su se obavezali da posvećeno rade na unapređenju stručnih kapaciteta međunarodne vajarske kolonije, na redefinisanju programskog koncepta u skladu sa savremenim međunarodnim umjetničkim praksama, na jačanju međunarodne saradnje i vizibiliteta samog Simpozijuma, ali i na razvijanju odgovarajućih pratećih kulturno-umjetničkih sadržaja iz oblasti likovne umjetnosti, vizuelnih umjetnosti i dizajna, arhitkture, kreativnih industrija, kojima se doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnih i turističkih potencijala Opštine Danilovgrad i Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније