Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 02. 2019. 14:00 >> 13:28
3

BOGDANOVIĆ U PARIZU

CG posvećena primjeni UNESCO Konvencije

Crna Gora posvećeno radi na primjeni Konvencije o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je tokom dvodnevne posjete sjedištu UNESCO-a u Parizu direktoricu UNESCO Svjetskog Centra za kulturno nasljeđe Metild Rosler upoznao sa aktuelnim temama i politikama koje Crna Gora sprovodi u odnosu na četiri dobra upisana na UNESCO Listu svjetske baštine.

"Od čega su dva samostalna: Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor i dvije multinacionalne serijske nominacije: Stećci - srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je, kako se dodaje, takođe istakao važnost transnacionalne serijske nominacije bukovih šuma, kroz lokalitet Biogradska gora, imajući u vidu činjenicu da je riječ o jednoj od netaknutih prašuma Evrope.

„Postojeći upisi, ali i oni koje planiramo, obavezuju nas na dosljednu primjenu Konvencije o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine, na čemu smo kao država Crna Gora posvećeno radili", kazao je Bogdanović.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora, koji je posebno važan predmet saradnje Crne Gore, Centra za svjetsku baštinu i Komiteta, kako bi se na najbolji način zaštitile izuzetne univerzalne vrijednosti tog područja i sačuvao njegov status na Listi svjetske baštine.

Bogdanović je istakao da je usvajanjem Akcionog plana za dostizanje zahtjeva Komiteta iz Istanbula 2016. godine, čuvanje statusa postalo državna strategija, što je, pokazalo se, bilo neophodno kako bi se pravilno i trajno riješila neka pitanja.

"Primjena Akcionog plana otvorila je niz pitanja koja su tek počela da se rješavaju, a za to će biti potrebna kontinuirana podrška UNESCO, sa čime se složila i direktorica Rosler", navodi se u saopštenju.

Ministar je upoznao Rosler i sa aktivnostima u vezi sa Nacionalnim parkom Durmitor.

"Spremni smo da otpočnemo proceduru definisanja granica bafer zone i jako nam je važno da omogućimo Durmitoru održivi razvoj, ali tako da u potpunosti zaštitimo UNESCO vrijednosti", naglasio je Bogdanović.

On je istakao i bolju saradnju sa kancelarijom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori u pogledu radova na sanaciji tvrđave Forte Mare u Herceg Novom, kao potencijalnoj ekstenziji Venecijanskih utvrđenja.

"Tokom razgovora, ministar Bogdanović je naznačio potrebu za kontinuiranom saradnjom sa UNESCO u cilju što kvalitetnije zaštite područja u Crnoj Gori koja se nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније