Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 02. 2019. 18:02 >> 17:31

POSVEĆEN TEKSU VILERU

Strip vikend u okviru Praznika mimoze

Četvrti strip vikend organizuje se u okviru jubileja, 50. godina Praznika mimoze i posvećen je italijanskom kulturnom strip fenomenu Teksu Vileru, koji je proslavio 70 godina postojanja. Današnji program u Gradskoj kafani posjetili su brojni gosti iz gradova Crne Gore, ali i šire, iz Mostara, Sarajeva, Dubrovnika.

 

Strip je ove godine prvi put dio Praznika mimoze, čime je ostvarena željena saradnja poznatih hercegnovskih festivala.

Kako je kazao Jovan Subotić iz HSF-a, želja organizatora za saradnjom hercegnovskih festivala, nevladinih organizacija i udruženja koja su bazirana na aktivnostima u kulturi je ostvarena. Program je prvobitno planiran bio za mart.

"Kako bismo sve uklopili u 50. Praznik mimoze i sa našim koproducentom JUK „Herceg fest“ napravili dobru organizaciju, pomjerili smo termin održavanja za program praznika. Naišli smo na dobru volju naših gostiju, i uprkos kratkom vremenu, uz iskustvo i dosadašnji rad učinili smo da sve ovo bude funkcionalno dobro i uspješno#, kazao je Subotić.

On je napomenuo da je u prethodnih tri godine ostvarena temeljnija podrška Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije, ali i Ministarstva kulture, što nije bio slučaj ranije.

"Od decembra prošle godine smo ostvarili sjajne kontakte i sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, koji su „žestoko“ podržali naš projekat i ono što radimo. Nadamo se da ćemo u budućnosti još više sadržaja ponuditi publici", kazao je Subotić, uz napomenu da se Hercegnovski strip festival bazira na kvalitetu, a ne kvantitetu.

Od posebne je važnosti što su današnji dnevni program strip vikenda posjetili brojni mladi ljudi. Gosti Hercegnovskog strip festivala jutros su bili, između ostalih, učenici Osnovne škole „Drago Milović“ iz Tivta, njih petnaestak sa profesoricom italijanskog jezika Sanjom Radović. Ona je naglasila da je ovo bila sjajna prilika da se djeca bliže upoznaju sa Herceg Novim, kao i sa likom i stripom Teksa Vilera (Tex Willer), edicijom Boneli.

"Iskoristili smo ovu priliku da djecu upoznamo sa autorima stripa i zaista je zadovoljstvo imati sjajnu priliku da upoznamo i razgovaramo sa umjetnikom, strip crtačem i scenaristom Titom Feraćijem. Bila nam je jako interesantna i prezentacija rada slikanja na majicama, što je bio razlog više da djeca dođu i upoznaju Herceg Novi i strip festival", kazala je Radović.

Ona je naglasila da je, na svojevrstan način, Hercegnovski strip festival bio inspiracija za ideju da školska sekcija uradi strip na italijanskom jeziku, u kojem će biti sadržane asocijacije na radove Leonarda da Vinčija. Strip bi bio rađen povodom 500 godina od smrti jednog najvećih umova, inovatora i umjetnika u istoriji.

Učenica nikšićke gimnazije Maša Ivanović, danas je sa svojim ocem došla u Herceg Novi kako bi, ne samo ispratila strip festival, već i dobila savjete kako da unaprijedi sopstvenu tehniku crtanja. Tim povodom je razgovarala sa italijanskim strip crtačem Valterom Venturijem, kome je pokazala svoje radove, a nakon toga dobila i stručne sajvete.

"Mislim da se gospodinu Venturiju dopao moj rad, s tim što mi je rekao da radim još na perspektivi i anatomiji", kazala je Maša nakon obavljenih „konsultacija“ sa prijateljem Hercegnovskog strip festivala i predstavnikom izdavačke kuće Boneli.

Na današnjem programu su crtanje za fanove (Venturi, Renki, Cakić, Ćurčin), berza stripa, ali i dva interesantna predavanja i prezentacija: Tito Faraći: „Tex Willer, 70 godina italijanskog kulturnog fenomena“ i Dušan Mladenović: „70 godina Teksa na prostoru Balkana“. U Gradskoj kafani će gosti Strip vikenda održati i master-class sa naprednim strip crtačima iz Crne Gore. Program će biti zaokružen velikom žurkom pod maskama na temu Divlji zapad – Saloon masquerade party, u Peoples beach baru, sa obezbijeđenim nagradama za maskirane goste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније