Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

16. 02. 2019. 23:15   >>  22:43

U ŠVAJCARSKOJ

Preminuo glumac Bruno Ganc

Bruno Ganc, jedan od ključnih glumaca evropske kinematografije koji je svjetsku slavu najprije postigao u ulozi u filmu "Nebo nad Berlinom" i ulogom Adolfa Hitlera u ostvarenju "Hitler, posljednji dani" preminuo je danas u 77. godina u rodnoj Švajcarskoj.

 

"Ganc nas je napustio rano jutros", rekla je Frans presu njegov agent Patrisia Baumbauer potvrđući raniju vijest u listu Frankfurter algemajne cajtung u kojoj se navodi da je slavni glumac preminuo od posljedica raka.

Ganz, rođen u Cirihu, smatra se jednim od najvećih poslijeratnih glumaca njemačkog govornog područja.

Jedna od njegovih najznačajnijih uloga je lik anđela Damijela u kultnom filmu "Nebo nad Berlinom" reditelja Vima Vendersa iz 1987. godine. Film je dobio Zlatnu palmu za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Gancova uloga Hitlera u filmu "Hitler, posljednji dani" iz 2004. godine ostavila je snažan utisak na publiku i to je jedan od prvih njemačkih filmova koji je posvećen nacističkom vođi.

Glumac je jednom prilikom rekao da mu je bilo teško da uđe u lik Hitlera i da je morao da "izgradi gvozdeni zid" oko svog uma kako bi distancirao od lika diktatora jer je govorio da van snimanja ne želi da "provodi dane s njim".

Ganc, koji se u Njemačku preselio 60-ih godina, glumio je u pozorištu. Njegova najzapaženija uloga je Geteov Faust u predstavi Petera Štajna. Komad traje 13 sati.

Osvojio je posebno priznanje Iflandski prsten, koji se predaje glumcu koji se smatra najboljim pozorišnim i flimskim glumcem njemačkog govornog područja. On je bio nosilac i čuvar tog prstena od 1996.
Ganc je glumio je u filmova Vima Vendersa, Petera Handkea, Ridlija Skota, Frensisa Forda Kopole, a posljednja uloga mu je 2018. godine u filmu Larsa Von Trira "The House That Jack Built.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније