Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina, objavila B.B. ]

04. 03. 2019. 15:39 >> 15:18

NIKŠIĆKA KULTURNA SCENA

Predstave, balet, tribine u znaku žene

Nikšićka kulturna scena u martu biće u znaku žene i imaće oko 20 programa koje će organizovati gradske ustanove kulture, Filološki fakultet, Muzički centar Crne Gore i dio nevladinih organizacija.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje u Opštini Nikšić Milan Korać, obrazložio je da je mart tradicionalno na neki način posvećen ženi, zbog čega će ”najveći broj programskih sadržaja biti posvećen damama ili će one biti njihovi glavni akteri”.

Prema njegovim riječima, i tradicionalna tribina "Kultopis" u nikšićkom Zahumlju u prvom ovogodišnjem izdanju ugostiće 19. marta jednu od najznačajnijih živih legendi crnogorske izvorne i narodne muzike Branku Šćepanović, koja će sa publikom podijeliti detalje iz svog života i karijere duge više od pet decenija.

"Crnogorski simfonijski orkestar, kojim će prvi put pred nikšićkom publikom dirigovati Kiril Stankov, izvešće u Nikšićkom pozorištu 22. marta raznovrsne kompozicije najvećih imena klasične muzike, dok su za ljubitelje pozorišne umjetnosti na repertoaru rezervisane dvije predstave "Severoistok" u produkciji Bitef teatra i melodrama "Suze su OK", Zvezdara teatra", saopštio je Korać na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

Direktorka Baletske škole "Princeza Ksenija" Vanja Pantović, najavila je da će u Nikšićkom pozorištu 23. marta biti izvedena "Vragolanka", jedan od kultnih baleta iz klasičnog baletskog nasljeđa, koje baštini ta škola.

Riječ je o baletu nastalom krajem 18. vijeka, kako je kazala Pantović, koji je doživio puno transformacija u koreografskom i muzičkom smislu sa mnogo adaptacija, koje su ga, s obzirom na to da je komičan, učinili kultnim ostvaranjem.

"Sa ovom predstavom škola je ušla u dvadesetu godinu rada, a odlučili smo da sa svojim skromnim školskim snagama odgovorimo tako velikom zadatku", rekla je Pantović.

Postavke baleta uradila je koreograf iz Nacionalne opere Sofija Antoaneta Aleksijevna, a Baletska škola, s obzirom na to da nema muške igrače, u goste je pozvala soliste Beogradskog baleta i glumce Crnogorskog narodnog pozorišta.

Na sceni Nikšićkog pozorišta, kako je najavljeno, biće prisutan veliki ansambl iz Podgorice, a kompletnu bazičnu priču nosiće nikšićke balerine.

Koordinator programa Nikšićke kulturne scene Kristina Radović, predočila je da će u martu biti organizovani i Dani frankofonije, organizovane poetsko – muzičke večeri, izložbe slika i crteža, promocije knjiga i monografija.

Nikšićka kulturna scena je novi programski koncept i nastavak Programa podrške razvoju kulture, koji se realizuju uz pomoć Vlade i Opštine Nikšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније