Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

06. 03. 2019. 20:50 >> 13:42

FESTIVAL O OSI

"Uhvati film Montenegro" održan u Kotoru

Prvi međunarodni filmski festival na temu invalidnosti "Uhvati film Montenegro" održan u Kotoru.

Festival "Uhvati film Montenegro" na kojem je prikazano 20 filmova autora iz cijelog svijeta na temu invalidnosti, ali i filmova čiji su autori, glumci, scenaristi i režiseri - lica sa invaliditetom, kroz sedmu umjetnost prikazuje živote OSI i otvara pitanja o priznavanju ljudskih prava, sloboda i ravnopravnosti lica sa invaliditetom sa drugim licima.

"Uhvati film Montenegro” dio je regionalne mreže festivala koji se u regionu održava već 17 godina. Kroz prisustvo i aktivno učešće OSI na festivalu u debatama, festival u svom pratećem programu daje mogućnost licima sa invaliditetom da prenesu svoju poruku javnosti.

Na panelima u okviru festivala predstavnici državnih i lokalnih instititucija kulture i NVO, ali i predstavnici medija i crnogorski umjetnici, govorili su o participaciji OSI u kulturi, o pristupačnosti OSI institucijama kulture, kao i načinima na koje se OSI prikazuju u filmovima i medijima.

"Važno je da predstavnici relevantnih institucija kulture, na državnom i lokalnom nivou na ovakvim događajima govore o tome na koji način su OSI uključene u kulturni život, koliko se kulturna politika odnosno kulturna dešavanja približavaju njima, sa svih nivoa, od pojedinca do države, koliko su OSI u mogućnosti da budu konzumenti kulture te koliko same stvaraju kulturu. Kakav most grade inicijative sa jedne I druge strane. U tome se kriju važne poruke festivala", kazala je direktorica "Uhvati film Montenegro" Aleksandra Božović.

Gosti festivala bili su predstavnici javnog sektora, medijskih kuća, umjetnici, predstavnici nevladinih udruženja kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Crnogorski reditelj Danilo Marunović, autor filma koji se bavi ljudskim pravima "Lud za tobom” na festivalu govorio je o tome na koji način bi o OSI trebalo prikazati kroz medije i umjetnost.

"Ja sam od početka smatrao da bi na moje junake trebalo gledati otvorenog srca i bez predrasuda, koliko god ponekada realnost zna biti šokantna", kazao je Marunović.

Festival organizuje NVU ART 365 u partnerstvu sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i uz podršku Ministarstva Kulture Crne Gore, Opštine Kotor i Kulturnog centra "Nikola Đurković".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније