Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 08. 2013. 19:01 >> 20:06

IGRE FRANKOFONIJE

Marsenić: U Nicu idem sa najboljom slikom

Talentovana mlada slikarka Mirjana Marsenić predstavljaće Crnu Goru na VII Igrama frankofonije u Nici od 6. do 15. septembra u okviru međunarodne kolektivne izložbe. Umjetnica se nada da će se iz Nice vratiti sa nagradom.

Među djelima odabranih umjetnika iz 32 zemlje svijeta na Igrama frankofonije u Nici naći će se slika Mirjane Marsenić i fotografija grafičarke Milke Delibašić. Marsenić i Delibašić je odabrao internacionalni žiri, nakon pojedinačnih intervjua koji su održani u Ministarstvu kulture.

Slika kojom će Mirjana predstaviti Crnu Goru zove se „Jesen“.

„Očekujem da ću svoju zemlju predstaviti na najbolji način slikom koju sam radila sa toliko ljubavi. Smatram da je ovo jedna od najboljih, pa čak i najbolja slika koju sam ostvarila za vrijeme bavljenja slikarstvom. Kao što i ostali učesnici očekuju uspjeh, tako se i ja nadam da ću donijeti medalju Crnoj Gori“, kazala je za Portal RTCG slikarka Mirjana Marsenić.

Predmet stvaralaštva mlade umjetnice je je prerasla mahovina na drveću, mahovina na kamenju, apstraktne teksture koje se mogu naći na zidovima i strukturama napravljenim ljudskom rukom koje su istrošene prirodnim procesima i vremenom.

Frankofonske igre (Jeux de la Francophonie) je manifestacija koja predstavlja kombinaciju umjetnosti i sporta i održava se u nacijama francuskog govornog područja, svake četvrte godine. Takmičenje je otvoreno za umjetnike i sportiste iz 56 zemalja, koji pripadaju grupi naroda koje govore francuski jezik. Broj učesnika uvijek varira između 1.500 i 3.000 sportista i umjetnika.

Mlada slikarka iz Berana priprema magistarsku izložbu „Godišnja doba” koja će za tri mjeseca biti otvorena u Podgorici.

Specijalizirala je slikarstvo na prestižnoj akademiji u Francuskoj „School of Conteporary Art“- Pont Aven i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Dvadesetčetvorogodišnja umjetnica postigla je veliki uspjeh, njene slike bile su izložene u mnogim galerijama evropskih metropola.

Dobitnik je Godišnje nagrade za slikarstvo za 2011. godinu koju dodjeljuje FLU, a 2010. je nagrađena kao najbolji student opštine Berane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније