Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

17. 03. 2019. 07:32 >> 06:59

BIBLIOTEKA "ĐURĐE CRNOJEVIĆ"

Počinje revizija pisanog blaga

Revizijom cjelokupnog Fonda nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević koja je u toku biće obuhvaćeno skoro 700.000 knjiga. Posljednja revizija urađena je prije gotovo četiri decenije, a od tada se broj knjiga i časopisa u biblioteci udvostručio.

Biblioteka Đurđe Crnojević riznica je koje čuva oko milion i trista hiljada knjiga, časopisa, dokumenata i muzikalija. Najvrednije što ima nalazi se u muzejskim odeljenju, kaže za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG) Slavica Glendža, koja je bibliotekarka već 35 godina.

"Najstarije što imamo u toj zbirci su dvije latinske inkunabule iz 1477, a druga je iz 1.496 godine".

Kako bismo pouzdano znali kakvo pisano blago posjedujemo počela je revizija cjelokupnog fonda Nacionalne biblioteke. Biće obuhvaćeno blizu 700.000 knjiga, ali i ne samo to.

"U fondu Nacionalne biblioteke Crne Gore nalazi se oko milion i trista hiljada raznih temata. Naravno tu je periodika, listovi, časopisi, karte, muzikalije... 1982 revizija nije rađena, iako je bila zakonska obaveza da se svakih deset godina radi revizija u biblioteci, ali nastojaćemo da ga uradimo onako kako treba, po svim standardima i po zakonu", rekao je direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević.

U toku je i izrada digitalnih izdanja, a mnoga se već mogu naći na redizajniranom sajtu biblioteke.

Brojni međunarodni kontakti potvrđuju, kaže Rakočević, visoko mjesto naše biblioteke u regionu.

"Tome u prilog ide i činjenica da je naš sajt izuzetno posjećen. Prošle godine imamo porast za oko 35.000 posjetilaca što je zaista dobar pokazatelj i to su uglavnom ljudi iz inostranstva, zapadne Evrope i Amerike", kaže Rakočević.

Nacionalna biblioteka, kao jedan od simbola kulture, čuva našu pisanu baštinu. Njeni posjetioci su istinski ljubitelji književnosti koji ne prave razliku između digitalnog i štampanog formata. Jedni uživaju u praktičnosti i dostupnosti, a drugi u magiji okretanja stranica i neponovljivom mirisu knjige.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније