Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

25. 03. 2019. 19:07   >>  19:02

SA FRANCUSKOM

Fokus saradnje na kreativnim industrijama

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj, tokom koje se sastao sa ministrom kulture te zemlje Frankom Riesterom. Na sastanku je razgovarano o projektima saradnje čija je realizacija u toku, na osnovu već potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, ali i o novim inicijativama za razmjenu.

 

Sagovornici su razgovarali o intenziviranju saradnje i razmjene programa i umjetnika u oblastima muzičko-scenske i pozorišne djelatnosti, vizuelne umjetnosti, kao i o mogućnostima za prevođenje crnogorske književnosti na francuski jezik i francuske na crnogorski jezik. 

"Poseban fokus naše buduće saradnje biće na kreativnim industrijama. U cilju razvoja ove oblasti, Crna Gora razvija kreativne habove koji će predstavljati mjesto sinergije umjetnosti i preduzetništva, kako domaćih tako i stranih umjetnika. Iskustva Francuske u ovoj oblasti, koja je u Crnoj Gori još uvijek u razvoju, biće nam od velikog značaja.," istakao je ministar Bogdanović. 

Bilo je riječi i o razmjeni dobrih iskustva i praksi u oblasti zaštite kulturne baštine, razvoju projekata i razmjeni programa između biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka. 

Imajući u vidu dugogodišnje prijateljske odnose i saradnju Crne Gore i Republike Francuske, kao i činjenicu da se na Cetinju nalazi zgrada nekadašnjeg Francuskog poslanstva, dva ministra su razmotrila mogućnost zajedničke restauracije ovog objekta. 

Ministar Bogdanovć je upoznao ministra Riestera sa aktivnostima koje se u Crnoj Gori sprovode kako bi se uskoro prenijeli posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš u Crnu Goru i istakao da će podrška Ministarstva kulture i drugih relevantnih institucija Republike Francuske biti od posebne važnosti prilikom prenošenja posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Parizu. 
Ministar Riester je istakao da Republika Francuska uvažava značaj koji ova inicijativa ima za Crnu Goru i njenu posljednju vladarsku dinastiju Petrović Njegoš i naveo da će pružiti svu neophodnu pomoć. 

Ministar Bogdanović je na sastanku istakao zadovoljstvo prijateljskim odnosima Republike Francuske i Crne Gore u svim oblastima i izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. "Zbog svega navedenog raduju nas nove inicijative za saradnju u kulturi," rekao je ministar Bogdanović.

Sastanku su pored ministra Bogdanovića prisustvovali otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Francuskoj Zdenka Radulović i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније