Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

28. 03. 2019. 11:29 >> 10:53

U KOTORU

Obilježili Svjetski dan pozorišta

Svjetski dan pozorišta, 27. mart, Kultuni centar "Nikola Đurković" Kotor, obilježilo je dječijom predstavom "Njegoš za djecu - Kako rastu veliki ljudi", autorski projekat reditelja Petra Pejakovića i glumaca Slaviše Grubiše i Milivoja Miša Obradovića.

Pred početak predstave Martin Krivokapić pročitao je tradicionalnu međunarodnu poruku koju je napisao Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube.

"Prije nego što sam kročio u pozorište, moji učitelji već su bili tamo. Sagradili su svoje kuće i svoje poetike na ostacima sopstvenog života. Mnogi od njih su nepoznati ili ih jedva pamte: radili su u tišini, u poniznosti probnih sala i prepunih gledališta, da bi potom, nakon mnogo godina rada i izvanrednih uspjeha, polako napustili svoja mjesta i nestali. Kada sam shvatio da je moj poziv i moja sudbina da nastavim njihovim stopama, takođe sam uvidio da od njih nasljeđujem dirljivu i jedinstvenu tradiciju: da živim u sadašnjosti i da jedino očekivanje treba da mi bude da dosegnem prozirnost neponovljivog trenutka, u kojem se susrijećem s drugim bićem u tami pozorišta, zaštićen pukom istinitošću gesta i riječi koja nešto otkriva", kaže se u poruci Karlosa Seldrana.

Svjetski dan pozorišta 27. mart 1961. godine ustanovio je Međunarodni pozorišni institut. Na taj dan pozorišta širom svijeta, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuju razne manifestacije.

Najvažnija je tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred gledaocima u pozorištima, štampa i emituje u novinama, časopisima, radio i tv stanicama na svim kontinentima. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније