Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 04. 2019. 11:09 >> 10:33
1

POSLIJE ITALIJE

Film "Granice kiše" najbolji u Parizu

Film "Granice kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je najboljim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu "L'Europe autour de l'Europe". Dobio je "Prix Sauvage" i osvojio nagradu mladog žirija festivala.

Poslije nagrada u Italiji i Francuskoj u martu mjesecu, film nastavlja uspiješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu.

"Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj, Italiji i zemljama regiona. Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imao je svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu 'L’Entrepot' koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsjednika Fransoa, i kasnije ministar kulture Francuske", saopšteno je iz Filmskog udruženja.

Na festivalu je prikazano preko 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam.

U izjavi žirija je rečeno da je: "pobijedio film koji afirmativno gleda na život, a to je danas više nego potrebno. To je i film u kome su mjesto i pejsaž vjerovatno glavni lik. Film u kome se samo sa osmjehom mogu poraziti sjećanja na rat i stradanja koji polako i tiho još uvijek proganjaju ovaj prostor ispod površine svih njegovih okolnosti. Film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi".

Iza filma stoje producentske kuće Balkan Kino iz Beograda, Montenegro Max Films iz Podgorice, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke.

Film su finansirali Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, a učestvovala je iRadio televizija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније