Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 11:46 >> 16:01

NA CETINJU

Otvorena izložba italijanske savremene umjetnosti

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Biljardi izložbu MetaFormizam na kojoj je predstavljeno 20 radova italijanskih savremenih umjetnika koje je selektovala istoričarka umjetnosti Đulija Silato.

Bogdanović je kazao da ovaj promišljen, sadržajan presjek koji koncepcijski nadilazi formu kolektivne izložbe, predstavlja svojevrsni iskaz umjetničke individualnosti, što se može prepoznati kao jedno od polazišta ideje MetaFormizma.

"Izložene radove karakterišu autentične i snažne poetike, koje bogatstvom forme uobličuju autorkinu tezu, a ona nam pokazuje dijalektički kontitnuitet umjetnosti, koji se ne prekida i ne odvaja od prethodnih vjekova, već se prožima u zajedničkoj egzistenciji modernog i drevnog", rekao je on.

Bogdanović je podsjetio da je, prije Biljarde, projekat MetaFormizam, tokom prethodnih 34 izdanja, prezentovan u značajnim istorijskim zdanjima širom Italije. 

"U ovoj postavci možemo pratiti kako važni toposi italijanske savremene likovnosti ulaze u prostorni dijalog sa Njegoševim zdanjem, a time i sa jednim od identitetskih i simboličkih čvorišta crnogorskog civilizacijskog i duhovnog nasljeđa", kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, na taj način koncept ovog projekta nadograđuje osobenu tradiciju nastalu tokom viševjekovnih kontakata između italijanske i crnogorske kulture.

"Ovom postavkom crnogorska publika ima priliku da se upozna sa odvažnim i estetski osmišljenim preispitivanjima, kako teksta tako i konteksta na polju savremene likovnosti, što zasigurno može predstavljati značajan benefit recentnoj sceni crnogorske likovne umjetnosti", kazao je Bogdanović.

Direktorica Anastazija Miranović je istakla da joj je posebno zadovoljstvo što je Narodni muzej Crne Gore u prilici da prvi put crnogorskoj publici predstavi 20 autora iz Italije, ali i da ovom izuzetnom umjetničkom postavkom otvori izlagačku sezonu Muzeja.

"Preko MetaFormizma revalorizujemo ovu veoma važnu oblast Istorije umjetnosti, pokušavajući da damo racionalno objašnjenje umjetničkih izražaja, osuđenih na neuspjeh da ne bi izložili figure objektivno prepoznatljive, već samo znakove i boje iz kojih treba tražiti/pokušati, ne bez muke, da se shvati smisao", kazala je ona.

Izložba će biti otvorena do 5. maja.

 

Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније