Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 08. 2013. 19:25 >> 19:25

BORBA ZA GRACIOZNOST

Balerina na kuhinjskim noževima

Balerine su uvjek vezuju za ljepotu i eleganciju ljudskih pokreta. Međutim, u svom videu "En puntas" ("Na poene"), španski umjetnik Havijer Perez je uspio da sačuva sve ove elemente, istovremeno opisujući tamni intenzitet, posvećenost, pa čak i nasilje koje ta graciozna umjetnost predstavlja.

U videu, balerina Ameli Segara pleše "en pointe" baletsku tehniku (u kojoj izvođač obično pleše na vrhovima prstiju), na vrhovima ogromnih, zastrašujućih kuhinjskih noževa u praznom i zamračenom pozorištu. Ona se bori da održi gracioznost koja se obično očekuje od balerine, dok noževi škripe sve agresivnije i dok se čuju ubadanje noža u klavir na kojem stoji.. Njenu pribranost, međutim, povremeno je slomljena, dok ona ispušta krike frustracije zbog velike težine njenog nastupa.

Zbog naboja u njenom izvođenju i mračnog i praznog pozorišta u kojem umjetnica nastupa, video nije "lako štivo" za gledanje. Intenzitet, frustracija i nasilje njenog nastupa, bukvalno na ivici ošrtica, su potvrda posvećenosti i intenzivne fizičke patnje, koja se ponekad zahtijeva od baletskih izvođača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније