Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: R.P. ]

09. 04. 2019. 12:57 >> 12:58
1

BOGDANOVIĆ U EMIRATIMA

Uskoro Sporazum o saradnji u oblasti kulture sa UAE

Ministarstva kulture Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata rade na pripremi Sporazuma u saradnji u oblasti kulture dvije zemlje. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvuje na Samitu kulture 2019. u Abu Dabiju, na poziv ministarke kulture i znanja UAE Noure Al Kaabi.

Sagovornici su ocijenili da je ovaj događaj izuzetna prilika za promociju, uvažavanje i prihvatanje kulturne raznolikosti, saopšteno je iz Ministarstva.

"Bilo je riječi i o razmjeni iskustava u oblasti razvoja kreativnih industrija, koje su sagovornici definisali kao veoma bitne za podsticanje razvoja proizvoda i usluga utemeljenih na elementima kulture i umjetnosti, kao i povezivanju umjetnika dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Poseban akcenat ministri su stavili na uspostavljanje saradnje na polju kinematografije.

"Ministar Bogdanović je istakao da je Crna Gora posebno zainteresovana za koprodukcionu saradnju i upoznao ministarku Al Kaabi sa podsticajnim mjerama za snimanja u Crnoj Gori, koja su na nivou od 25% od utrošenih sredstava".

Al Kaabi je izrazila zadovoljstvo mogućnošću za uspostavljanjem saradnje u oblasti kinematografije kroz relevantne institucije u obije zemlje,

Ministar Bogdanović se u Abu Dabiju sastao i sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zakijem Anvarom Nuseibehom.

"Sagovornici su razgovarali o organizaciji Expo Dubai 2020, čija je tema 'Povezivanje umova, stvaranje budućnosti' i planovima za predstavljanje Crne Gore na ovoj prestižnoj smotri" saopšteno je iz ministarstva.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da UAE finansijski podrže realizaciju nekoliko projekata konzervacije i restauracije kulturnih dobara islamske arhitekture u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da je jedan ovakav događaj, kakav je Samit kulture 2019. u Abu Dabiju izuzetna prilika za promociju, uvažavanje i prihvatanje kulturne raznolikosti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније