Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 04. 2019. 21:26 >> 23:15

ZAVRŠEN SAJAM KNJIGA

Dodijeljeno više nagrada

Žiri Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, 14. po redu, dodijelio je više nagrada, saopšteno je iz Službe pravnih i marketinških poslova Sajma.

Žiri, koji su činili predsjednik Siniša Jelušić i dva člana, Slavica Perović i Marina Vešović, dodijelio je specijalnu nagradu za doprinos nauci o književnosti Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica, koji je izložio na sajmu trotomno izdanje Jevrema Bjelice "Ogledi o ruskoj književnosti 19. i 20 vijeka".

"Pored štanda izdavača, Zavoda za udžbenike Crne Gore, knjige Jevrama Bjelice izložili su i organizatori ruskog štanda, ukazujući na važnost tog projekta i doprinos Jevrema Bjelice izučavanju komparatistike kao nauke o književnosti", kaže se u saopštenju.

Nagrada za kompletnu izdavačku produkciju, odnosno nagrada za najboljeg izdavača dodijeljena je Zavodu za udžbenike - Beograd i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU).

Kako je saopšteno, izdanja Zavoda za udžbenike - Beograd provjereno doprinose podizanju kvaliteta obrazovanja i razvoju nauke i kulture.

"U tu široku misiju ulaze izrada udžbenika i modernih nastavnih sredstava vrhunskog kvaliteta i objavljivanje i promocija posebnih i značajnih djela iz mnoštva različitih disciplina", kaže se u saopštenju.

Navodi se da izdanja CANU prošlogodišnjom produkcijom doprinose kako u pogledu naučnog kvaliteta, tako i izbora tema i vrsti obrade.

"Objavljena djela iz raznih oblasti prirodnih i društvenih nauka odlikuje vrhunski kvalitet, što podrazumijeva primjerenu meodologiju, fundiranu teoriju i neophodno kritičko mišljenje, čime se nastavlja davno započeti niz izdanja te najviše institucije znanja i potvrđuje doprinos nauci u svom egzemplarnom vidu", dodaje se u saopštenju.

Nagradu za izdavački poduhvat Žiri je dodijelio Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore i Opštini Bar.

Istorijskom institutu ta nagrada je dodijeljena za knjigu "Berlinski ugovor 1878", čija sadržina i važnost u istorijskim razmjerama odgovaraju njenoj opremi i reprezentativnosti.

"Ona sa pravom može da se u prošlogodišnjoj produkciji i u datim okolnostima uvrsti u izdavački poduhvat. Istorijski institut tako nastavlja naučnu misiju objavljivanja važnih istorijskih knjiga, autorskih djela, istraživanja i publikacija rijetke građe", navodi se u saopštenju.

Opština Bar je tu nagradu dobila za monografiju "Barski ljetopis – Prvih trideset godine 1988-2017".

"Prvih trideset godina" je tri decenije života jednog mjesta, gdje vidimo razuđeni kulturni pejsaž i vibrantnost grada kako to mogu da udese umjetnost i ozbiljno društveno pregalaštvo", dodaje se u saopštenju.

Nagradu za najbolju ediciju dobile su izdavačke kuće Naklada Mate, za ediciju "Gospodarska misao" i Dereta za "Ediciju 20 vijeka".

Kako je saopšteno, nagradu za najbolju knjigu za djecu dobio je ugledni pisac proze za djecu i mlade, Jurij Nečiporenko.

On je osnivač i direktor Sveruskog Festivala dječije knjige, a njegova djela prevedena su na mnoge jezike.

Nagradu za unapređenje dječjeg stvaralaštva dobili su Savez slijepih Crne Gore i izdavač i ekskluzivni uvoznik dječjih knjiga i edukativnih sredstava Lego.

Nagradu za najbolje opremljeni štand dobili su Narodni muzej Crne Gore i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.

Priznanje za napredak u obrazovanju dobili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica i Biblioteka za slijepe Crne Gore.

Posebno priznanje za razvoj međunarodne kulturne saradnje dobile su ambasade Bugarske, Italije i Rumunije.

"Oni svojim djelovanjem svjedoče da danas kultura i obrazovanje nemaju granice i da moderni svijet upravo počiva na ljudima i instiucijama koji međe u pomenutim oblstima uklanjaju, a ne podižu", navodi se u saopštenju.

Posebno priznanje za doprinos u organizaciji Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja dodijeljeno je Volonterskom klubu gimnazije "Slobodan Škerović".

Navodi se da je posebno priznanje za izuzetan doprinos u oblasti medijske pismenosti u regionu dodijeljeno izdavačkoj kući CLIO – Beograd.

Prilog: Ana Ašanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније