Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2019. 21:24 >> 13:23

U CNP-U

Smrt i djevojka na revoniranoj sceni Studio

Predstavom Smrt i djevojka, nastaloj po čuvenoj drami Ariela Dorfmana, koja je doživjela brojna izvođenja i filmske adaptacije, 17. aprila biće otvorena renovirana scena Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu. Dorfmanov tekst režira Goran Bulajić.

Iako jedna od ključnih odrednica dramske umjetnosti univerzalnost, odnosno svevremenost i savremenost, ona vrijedi samo ako govori o nama sada i ovdje, odnosno ako u sebi ima crtu koja uspijeva da nas dotakne svojom snagom. Takva je nesumnjivo drama Smrt i djevojka, argentinsko-čileansko-američkog pisca Ariela Dorfmana, započeta sredinom 80-ih u vrijeme kada je u piščevoj rodnoj zemlji na vlasti bila hunta Augusta Pinočea, a završena 1990. kada je uslovno rečeno uspostavljena demokratija.

U pitanju je komad koji govori o teroru, mučenju, ponižavanju na jednoj, osveti, praštanju i samilosti na drugoj strani. Njegova aktualnost, potreba za ispitivanjem ko smo, kakvi smo i da li u nama nesrećna vremena bude ono najgore ili smo pak u mogućnosti da to izbegnemo, neki su od važnih motiva zbog kojih je Goran Bulajić odlučio da na scenu Crnogorskog narodnog pozorišta postavi upravo tu dramu, čija je premijera zakazana za nekoliko dana.

“Ovo jeste vrlo vrlo slojevita i angažovana priča, ali mene ovdje najviše interesuje nekoliko, čini mi se, vrlo izraženih, artikulisanih pitanja na vjačitu temu zločina i kazne”, kazao je režiser Goran Bulajić.

Predstavom Smrt i djevojka zvanično će biti ponovo otvorena renovirana scena Studio.

“Scena Studio se po našem shvatanju stvari i po onome što je naša repertoarska koncepcija i repertoarski plan, po značaju, po estetskim standardima i po onome što ona znači za samo pozorište, ne razlikuje od Velike scene. Dakle posmatramo je potpuno ravnopravno i u nju ulažemo maksimalne umjetničke i produkcijske napore i želimo da i na ovoj sceni dobijemo vrhunske umjetničke rezultate”, kazao je umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić.

Premijera predstave Smrt i djevojke u kojoj ulogi tumače Julija Milačić, Dragan Jovičić i Miloš Pejović zakazana je za 17. april na novootvorenoj sceni Studio.


Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније