Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 04. 2019. 09:25 >> 09:23
1

BOGDANOVIĆ OTVORIO "FLUID"

Uloga dizajna sve značajnija

Uloga dizajna u modernom društvu postaje sve značajnija, imajući u vidu da stepen uspješnosti ili opstanka neke kompanije danas bukvalno može odrediti korisničko iskustvo, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je sinoć otvorio tivatsku sesiju sedmog "FLUID" dizajn foruma.

On je tom prilikom ocijenio da forum FLUID već godinama predstavlja jednu od najvitalnijih kulturnih manifestacija na kojoj se odvijaju dijalog i umjetnička istraživanja u oblasti savremenog dizajna.

"Kroz radionice i izložbe, te kreativne akcije, uspješno se kombinovala teorija i umjetnička praksa, ne gubeći iz fokusa kontekst i izazove vremena u kojem živimo", navodi se u saopštenju.

Ovogodišnja tema dizajn foruma FLUID je "Pomjeranja". Prema riječima Bogdanovića ona generiše niz aktuelnih tendencija u dizajnu, jer su dizajnerske prakse u tim kretanjima sve uslovljenije ubrzanim naučno-tehnološkim i medijskim razvojem.

"Uočljivo je da uloga dizajna u modernom društvu postaje sve značajnija, imajući u vidu da stepen uspješnosti ili opstanka neke kompanije danas bukvalno može odrediti korisničko iskustvo. Zato dizajner, kao jedan od ključnih kreatora proizvoda, postaje sve uticajniji u kanalisanju društvenih konvencija na polju naših svakodnevnih navika", kazao je ministar.

Danas se, kkao je dodao, slobodno može reći da je FLUID postao generator ideja i mogućnosti koje naša mlada dizajnerska zajednica treba da iskoristi, stvarajući nova inovativna rješenja u industrijskom dizajnu, na digitalnom tržištu i održivim ekonomskim inicijativama u kulturi.

"Pomjeranje sa konvencionalnih procesa rada i radnih mjesta na kreativna zanimanja, što između ostalog tema ovogodišnjeg Fluida sugeriše, jeste ona ambicija u kojoj Ministarstvo kulture u najvećoj mjeri prepoznaje dizajnersku zajednicu kao važnog partnera u kreiranju preduslova za ubrzani razvoj crnogorskog društva i njegov priključak savremenom tržištu", rekao je Bogdanović.

On je kazao da iako se u koncepciji Fluida prepoznaje potreba za očuvanjem umjetničke autonomije dizajna, treba istaći da se Fluid sve više ukazuje kao manifestacija koja donosi nove mogućnosti u interakciji između umjetničke kreacije i tržišta.

"To nam govori da Fluid može predstavljati jedan od ključnih toposa u budućem razvoju oblasti kreativnih industrija, na čemu će biti stavljen poseban akcenat u našoj kulturnoj strategiji", zaključio je ministar.

Sedmo izdanje FLUID dizajn foruma počelo je 8. aprila na Cetinju, a od 12. do 14. aprila biće održano u Tivtu. FLUID je koncipiran kao forum kojeg čine niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, arhitekte, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. Ove godine na FLUID-u učestvuje 25 predavača iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg FLUID-a “Pomjeranja“ referiše na dramatične promjene neprestano ubrzavajućeg svijeta koje se reflektuju na političku, ekonomsku i kulturnu sferu naših života.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a pokrovitelji su: Ministarstvo kulture, Univerzitet Crne Gore, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Tivat, Opština Tivat i Ambasada Republike Poljske u Podgorici. Ovogodišnji partneri Foruma su: NVO FLUX, Narodni muzej Crne Gore, Arhitektonski fakultet Podgorica, Centar za kulturu Tivat, Biznis centar Cetinje, Studio Mirko Ilić, Metaklinika, Puzzle, ISU, Studio Synthesis i Caffe KUD Njegoš Cetinje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније