Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

14. 04. 2019. 22:58 >> 23:00

U LONDONU

Pronađena kuća slavnog Šekspira

Otkrivena je lokacija kuće slavnog pisca Vilijama Šekspira u Londonu, u kojoj je napisao najpoznatiju ljubavnu tragediju "Romeo i Julija", pišu britanski mediji.

Istoričar londonskog pozorišta Geofrej Marš proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski dramatičar i pjesnik živio tokom 1590. godine. U tom periodu on je pisao roman "Romeo i Julija" koji je izdat 1597. godine.

Maršova potraga započela je nakon što je 2008. u istočnom londonskom predgrađu Šoredič otkriveno prvo javno pozorište u Engleskoj, a koje je Šekspir sagradio 1576. godine i nazvao ga jednostavno "The Theatre".

Prethodno je utvrđeno kako je Šekspir živio u centralnom Londonu u blizini stanice Liverpul Strit, tada poznate kao predgrađe Sv. Helene. Međutim, tačna lokacija nikada nije identifikovana.

Sadašnji dokazi upućuju da je engleski pisac živio u kući iznad crkvenog dvorišta Sv. Helena kao stanar kompanije prodavača kože ili udruženja koje se bavilo organizovanom prodajom elizabetanske kože.

"Mjesto gdje je Šekspir živio u Londonu daje nam dublje razumijevanje inspiracije koju je on imao za rad i život. U roku od nekoliko godina migracija iz Londona u Stratford, živio je u jednom od najbogatijih djelova grada, zajedno sa moćnim javnim ličnostima, bogatim međunarodnim trgovcima, ljekarima i profesionalnim muzičarima", rekao je Marš.

Istoričar je dodao kako je život u Londonu povećao Šekspirov status i uticao na razvoj njegove karijere u periodu dok pisac nije odlučio da kupi impresivnu i skupu kuću u Stratfordu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније