Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 04. 2019. 13:51 >> 13:50

ZAVRŠENA OBNOVA DIJELA CNP-A

U adaptaciju Scene studio uloženo 120.000 eura

Adaptacija Scene Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu završena je, a nacionalni teatar dobio jedan novi, moderan i funkcionalan sadržaj, istaknuto je na konferenciji za novinare koja je tim povodom upriličena u CNP-u.

"Scena Studio je nakon adaptacije, za koju je Država opredijelila 120.000 eura, postala multifunkcionalan kompaktan prostor, opremljen savremenom audio, video i rasvjetnom opremom", istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je dodao i da posebno raduje činjenica da ovo nije jedini iskorak koji prepoznajemo kod Crnogorskog narodnog pozorišta tokom tekuće godine.

"Završetak adaptacije Scene Studio vidim kao nastavak dinamičnih i progresivnih aktivnosti, koje će za rezultat imati produkciju čak pet novih predstava samo u ovoj godini. Snažni iskoraci su zapaženi i na planu međunarodne saradnje, tako da ćemo već ovog oktobra, novu pozorišnu sezonu otvoriti predstavom u režiji Andrija Žoldaka, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja. Sve to govori o Crnogorskom narodnom pozorištu kao o jednoj od institucija koje pružaju nemjerljiv impuls cjelokupnoj kulturi naše države", kazao je Bogdanović.

kako je istakao, Država nije ostala nijema na potrebe nacionalnog teatra, kako sa aspekta podrške programskom okviru, tako i sa aspekta unapređenja potrebne infrastrukture.

"Mogu sa zadovoljstvom kazati da je u toku tender za nabavku novih termotehničkih instalacija, kojim će CNP dobiti adekvatan i savremen sistem grijenja i hlađenja, čija je ukupna vrijednost gotovo 300.000 eura. Pripremamo tehničku dokumentaciju kako bismo ove godine uradili i hitne sanacione radove na krovu i fasadi, čime će biti riješen problem prokišnjavanja u pojedinim zonama objekta. Takođe radimo i na pripremi dokumentacije za izradu glavnog projekta adaptacije cjelokupnog pozorišta, čime ćemo stvoriti uslove da uđemo u jednu sveobuhvatnu adaptaciju ovog zdanja koje je do danas koristilo preko 1,6 miliona korisnika", zaključio je ministar.

Na pres konferenciji su govorili i direktorica CNP Zorana Kralj, umjetnički direktor CNP Željko Sošić, reditelj Goran Bulajić i ekipa koja je radila na predstavi "Smrt i djevojka" sa kojom će biti otvorena adaptirana Scena Studio.

Radovi na adaptaciji Scene Studio počeli su u oktobru 2017, a završeni u martu ove godine.

Scena Studio je opremljena savremenom audio, video i rasvjetnom opremom, sa teleskopskim tribinama kapaciteta 135 mjesta za gledaoce, umjesto dosadašnjih 70.

Prostor je dodatno zvučno i termički izolovan, sa akustičnom obradom, što ga čini pogodnim za dramske i muzičke manje forme, kao i za filmske projekcije. Scena Studio je klimatizovana, sa značajno uvećanim tehničkim i tehnološkim kapacitetima, pogodna za realizaciju programskih aktivnosti i primarne djelatnosti CNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније