Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

17. 04. 2019. 11:28 >> 11:29
1

JUBILARNI 30. BROJ

"Komuna" posvećena Vojsci Crne Gore

Trideseti jubilarni broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" na povećanom broju strana posvećen je Vojsci Crne Gore od njenog nastanka do današnjih dana.

Časopis počinje uvodnikom "Saga o Spartancima svog doba", Predraga Boškovića, aktuelnog ministra odbrane koji ističe "da otadžbina nije samo pojam koji se pamti ili napiše, već ona znači slobodu i samostalnost".

U ovom broju "Komune" možete pročitati i tekst Ivana Jovovića o Tuđemilskoj bici pod naslovom "Milenijumska vertikala Duklje", zatim tekst o Knezu Stefanu Voislavu koji potpisuje Slobodan Čukić, "Prvi sklavinijski barjak slobode", potom redovi posvećeni najnovijem šestom izdanju knjige "Crnogorski rat" autora Momira M. Markovića pod nazivom "Mitsko među koricama".

Tu je i tekst o istorijatu crnogorskog vojevanja "Od plemenske do moderne vojske", zatim tekst o blagu pomorskog nasljeđa, kao i tekst Slobodana Čukića o zaboravljenim bitkama Stefanice Crnojevića pod naslovom "Doakao i Brankoviću".

Marijan Mašo Miljić piše o bici na Grahovcu, a u novom broju je i zapis pokojnog akademika Branka Pavićevića o Boju u Šarancima, "Mudra zamka ustanika", kao i tekst o tri čuvene bitke iz XVIII vijeka: Bitke na Carevom lazu, na Krusima i Bitke na Martinićima, pod naslovom "Pamćenje ratne sreće".

Husein Ceno Tuzović piše o Muslimanima u Vojsci Crne Gore od 1878-1910 u tekstu pod naslovom "Fes crveni-svita plava", a Slobodan Čukić o Njegošu i njegovom boravku na američkoj ratnoj lađi 1851. godine pod naslovom "Cio Napulj klicao je gospodaru", dok Srđa Martinović u priči o Krstu Vukovom Martinoviću - ratniku sa Skadra i komandantu crnogorskog broda "Pjesnik" piše o njemu kao "pomorskom oficiru, istaknutom borcu za pravo, čast i slobodu Crne Gore, predsjedniku Komiteta za nazavisnu Crnu Goru, građaninu San Marina koji se kao poliglota do smrti borio za svoju državu".

Dragan B.Perović piše o našim vojnicima kao pretečama plavih šljemova na Kritu u tekstu pod naslovom "Prvi svjetski čuvari mira", a dr Čedomir Bogićević o vojnim sudovima u Kraljevini Crne Gore, dok Ivan S. Vukčević u tekstu "Banda u notnoj harmoniji" piše da je po uzoru na praksu dvorova razvijenih evropskih država u Crnoj Gori 1871. na Cetinju osnovana Vojna muzika, osnosno Vojna banda, kako se često nazivala u tadašnjoj štampi".

U ovom tematskom broju Komune i tekst Tatjane Jović o uniformizaciji crnogorske vojske 1896-1910 pod naslovom "Dušanka haljetak za oficire", kao i tekst o balkanskim ratovima iz Istorijskog leksikona Crne Gore čiji su urednici akademik Šerbo Rastoder i prof. dr Živko Andrijašević, kao i tekst koji potpisuje Veselin Konjević o Prvom svjetskom ratu "Pobjede za vlastitu propast".

Amer Ramusović piše o knjizi "Crnogorska vojska 1854-1919" autora Srđana Martinovića, a Dragan B.Perović o našim vojnicima na Solunskom frontu pod naslovom "Brisanje sa spiska pobjednika" u kojem ističe "da je prošao čitav vijek kako je pala zavjesa na jednu od najvećih pogibelji i stradanja u istoriji čovječanstva".

Takođe Srđa Martinović piše o Crnogorcima u inostranim vojskama i zakletvi elitnih oficira u tekstu "Čast preča od svega", a Vukota Vukotić o Crnogorskoj vojnoj eliti u internaciji 1916-1918 pod naslovom "Zatočenici i najviših činova".

Tu je i tekst Marijana Maša Miljića o Božićnom ustanku i komitskom pokretu "Zaludno zatiranje i teror", kao i tekstovi sa proslave sto godina od Božićnog ustanka "Uz bajički međaš slobode" i "Korjeni predačke slave" koji potpisuje Dragutin Dakić, brigadni general i načelnik Generalštaba Crne Gore.

O Počasnoj gardi Vojske Crne Gore i njenim uniformama za tematski broj Komune pišu Srđa Martinović i Anastazija Miranović u tekstu "Ponos epskih bogatira".

U tekstovima iz novije crnogorske istorije pišu dr Radoje Pajović i to o partizanskoj vojsci 1941-1945 u tekstu "Noćna mora za fašiste svih boja", u kojem ističe da je u II Svjetskom ratu Crna Gora izgubila oko četrdeset hiljada građana, da je bratskim jugoslovenskim narodima dala oko 2000 kadrova, da su od 25 članova Vrhovnog štaba, 8 bili Crnogorci". Nenad Stevović piše o Četvrtoj proleterskoj crnogorskoj brigadi "Nikad poražena umarširala u legendu", a tu je i tekst o ofanzivama na Neretvi i Sutjesci.

Dražen Drašković piše o Vojsci Crne Gore u Kolašinu u tekstu "Dobrodošlica uniformi za kojom se ide", a publikovan je i tekst o sadašnjoj Vojsci Crne Gore "Vojska za treći milenijum", kao i rubrika "Da li znate" koju je priredio Branislav Borilović pod naslovom "Što je Bajova šiba".

I ovaj najnoviji broj potpisuju direktor časopisa Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније