Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

17. 04. 2019. 15:51 >> 15:50

BOGDANOVIĆ - ADEMI

Potpisan program o kulturnoj saradnji

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar kulture u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Asaf Ademi potpisali su danas u Skoplju Program o kulturnoj saradnji između dva ministarstva za period od 2019. do 2022. godine.

Programom je, između ostalog, predviđeno podsticanje saradnje u različitim oblastima kulture i kulturne baštine, a ministar Bogdanović podsjetio je kako je Sporazum o saradnji u oblasti kulture između dvije zemlje potpisan 2006. godine.

"Ovaj dokument predstavlja osnov za nadogradnju odnosa koje naše dvije zemlje baštine u oblasti kulture, posebno u kontekstu realizacije zajedničkih projekata i programa, što će našim institucijama i umjetnicima otvoriti mogućnost za unaprjeđenje znanja i iskustva i izgradnju kapaciteta" naglasio je ministar.

Ministri kulture dvije države naglasili su kako je danas potpisanim dokumentom predviđena realizacija zajedničkih projekata i programa iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, kinematografije, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva.

Predviđeno je zajedničko učešće kulturnih djelatnika na festivalima i manifestacijama, ekspertskim događajima, međunarodnim konkursima, a poseban akcenat biće na zaštiti kulturne baštine i valorizaciji kulturnih dobara, te na jačanju saradnje institucija koje se bave arhivskom, muzejskom, bibliotečkom i konzervatorskom djelatnošću.

"Sa zadovoljstvom ističem da su ovim Programom naglašeni i potencijali za saradnju u oblasti kreativnih industrija, grani koja je u razvoju u Crnoj Gori i mogućnosti za direktnu razmjenu iskustava između kulturnih djelatnika i preduzetnika u kulturi. Dobra iskustva u zaštiti kulturnog nasljeđa naših zemalja obavezuju nas da nastavimo i proširimo saradnju u očuvanju onih arheoloških lokaliteta koji još uvijek nisu adekvatno istraženi i zaštićeni. Podsticaćemo i razvoj projekata i razmjenu programa između naših biblioteka, muzeja, arhiva i kinoteka" dodao je Bogdanović.

Potpisivanju dokumenta prethodio je i bilateralni susret ministara Bogdanovića i Ademija.

U Skoplju će večeras, u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, biti priređena izložba "Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije".

Pored ministra Bogdanovića, sastanku su prisustvovali otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji Jelena Milačić i generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније