Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

21. 04. 2019. 10:13 >> 10:13

U LOVĆENCU

Održano Veče sjećanja na Draga Kovačevića

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu priređeno je veče sjećanja na prof. dr Draga Kovačevića (1942-2016), izložba njegovih umjetničkih radova i premijerno predstavljanje posthumno objavljene knjige filozofskog aspekta iz domena estetike pod naslovom „Granice i mogućnosti estetičke svijesti“, saopšteno je iz Udruženja "Krstaš".

O knjizi su govorili recezent Ratko Božović, sociolog kulture i književnik iz Beograda i u ime izdavača Nenad Stevović publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

"Ratko Božović je istakao da je Drago Kovačević zapamćen kao jedan od najosobenijih intelektualaca, da je bio ličnost originalne misli, prefinjenog senzibiliteta i strastvene radoznalosti. Spadao je u one stvaraoce koji nijesu htjeli da se kreću po tuđoj kreativnoj stazi već su stvarali sopstvenu, blisku svojoj unutrašnjoj složenosti i dramatičnoj neočekivanosti. Kao univerzitetski profesor i teoretičar kulture Kovačević je osporavao konzervativnu prošlost, tradicionalizam kao zatvoreni svijet, otrovno sjeme nacionalizma i dogmatizam u nauci i religiji", navodi se u saopštenju.

Moderatorka večeri je bila Jana Krivokapić, a u kulturno umjetničkom programu nastupili su pjevačka grupa “Princeza Ksenija” i internacionalni sastav “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra”.

Drago Kovačević je jedan iz plejade istaknutih jugoslovenskih intelektualaca koji su, još kao djeca napustili svoju postojbinu Crnu Goru.

Rođen je 1942. u selu Gluhi Do u Crmnici, u tadašnjem barskom srezu. Nakon Drugog svjetskog rata njegova porodica je kolonizovana u Lovćenac. Na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu predavao je Sociologiju kulture, Kulturnu politiku i Estetiku na smjerovima Likovne, Primijenjene i Muzičke umjetnosti, Menadžmentu umjetničke produkcije i masovnih medija, Novinarstvu, dok je na Kuši Institutu iz Bruklina, u Sjedinjenim Američkim Državama, bio počasni profesor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније