Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

22. 04. 2019. 07:01 >> 07:02

MARTINOVIĆ

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje čast i obaveza

Srđa Martinović dobitnik je nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2018. godinu. Jednu od najvećih državnih nagrada Martinoviću je donijela monografija "Crnogorska vojska 1854-1916". Riječ je o jedinstvenoj i prvoj studiji o crnogorskoj vojsci koja predstavlja izuzetno značajan doprinos ukupnoj crnogorskoj istoriografiji.

Martinović za Televiziju Crne Gore kaže da nagradu prije svega posmatra kao dobar odnos našeg društva prema tom vremenu i instituciji vojske.

Na knjizi je Martinović radio jedanaest godina.

"Potrebno je bilo skinuti staru patinu zaborava, sa fotografija, sa starih uspomena, sa stare privatne građe. Sve to je zahtijevalo i dosta vremena i posvećenosti", rekao je on.

Rezultat utrošenog vremena i posvećenosti je obimno i ozbiljno djelo. Prva naučna monografija o instituciji vojske u Crnoj Gori, autor kaže, saga je o odbrani slobode i borbi za opstanak.

"Nastala je kao neko moje poštovanje iz osjećaja duga prema tome vremenu i instituciji crnogorske vojske, jer je ta institucija oslikavala našu duhovnu i moralnu vertikalu kroz koju su se prelamale mjene vremena našega društva i našega razvoja", kaže Martinović.

Značaj ovog istoriografskog djela ogleda se u afirmaciji crnogorskog društva, njegovog identiteta i državnog kontinuiteta, piše u obrazloženju Žirija za dodjelu nagrade.

Martinović kaže da priznanje posmatra kao dokaz dobrog odnosa našeg društva prema instituciji vojske. Kao čast i obavezu.

"Čast jer je ovo jedno od najznačajnijih priznanja koje dodjeljuje Crna Gora ali i simbolizuje dubok korjen naše pismenosti na ovom području", kaže on.

Anka Radović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније