Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 05. 2019. 13:55 >> 13:55

BOGDANOVIĆ - GARAJEV

Saradnja u kulturi unaprijediće odnose sa Azerbejdžanom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je tokom boravka u Bakuu sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan, Abdulfasom Garajevim o programu saradnje u oblasti kulture između ministarstava kulture Crne Gore i Azerbejdžana.

Dokument na kojem će dva ministarstva raditi u narednom periodu, kako su istakli ministri na sastanku, biće okvir za saradnju u kulturi, koja će se bazirati na zajedničkoj promociji i popularizaciji naše bogate kulturne baštine, ali i na razmjeni znanja i iskustava u svim oblastima kulture.

Kako je naveo Bogdanović odnosi Crne Gore i Republike Azerbejdžan u oblasti kulture, mogu poslužiti kao primjer i izrazio uvjerenje da će u narednim godinama oni biti sve sadržajniji, te da će zahvaljujući tome njihovi rezultati biti dalekosežniji.

Sagovornici su razgovarali o projektima saradnje u oblasti kinematografije, zatim zajedničkoj realizaciji projekata i programa iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva, s posebnim akcentom na direktnu razmjenu između relevantnih institucija dvije zemlje.

Bilo je riječi i o saradnji u oblasti restauracije i zaštite muzejskih predmeta od tekstila. Ministar Garajev je izrazio spremnost da stručnjaci iz ove oblasti posjete Crnu Goru i pruže pomoć našim muzejima u adekvatnoj zaštiti I restauraciji navedenih predmeta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, Bogdanović je upoznao Garajeva i da se u Crnoj Gori uskoro planira otvaranje jednog kreativnog haba u okviru inicijative 17+1, Mehanizma za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali i naveo da postoji prostor za pokretanje sličnog projekta i sa drugim zemljama.

Ministar je razgovarao i sa jordanskom princezom Danom Firas, UNESCO ambasadorkom dobre volje. Na sastanku je razgovarano o značaju adekvatne zaštite kulturne baštine naših zemalja. Istaknuta je važnost očuvanja područja koja se nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine i razgovarano o radu Petra nacionalnog fonda, čija je predsjednica princeza Firas, a koji se bavi zaštitom, promocijom i konzervacijom ovog UNESCO područja.

Bogdanović je upoznao princezu Firas sa podsticajnim mjerama koje se nude inostranim producentima koji svoja filmska ostvarenja snimaju u Crnoj Gori, kao i aktivnostima na razvoju kreativnih industrija.

Na marginama Svjetskog foruma o interkulturnom dijalogu u Bakuu, ministar Bogdanović je razgovarao i sa Abdulazizom Othmanom Altvaijrijem, generalnim direktorom ISESCO, kao i sa Gabrielom Bataini Dragoni, zamjenicom generalnog sekretara Savjeta Evrope i Nadom Al –Nashif, pomoćnicom generalnog direktora za društvene i humanističke nauke UNESCO-a.

Bogdanović je u Bakuu povodom učešća na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu na kojem je govorio na panelu "Interkulturni dijalog za konkretne promjene".

Svjetski forum o interkulturnom dijalogu, koji se od 2. do 3. maja 2019. godine održavao na temu "Unapređenjem dijaloga protiv diskriminacije, nejednakosti i nasilnih konflikata" organizovala je Vlada Azerbejdžana, u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Alijansom civilizacije, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније