Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

06. 05. 2019. 18:01 >> 20:15

SPREMNI ZA GIMNAZIJSKE BENDOVE

Formiran žiri za "Danilovgradation"

Žiri za takmičarski dio manifestacije "Gimnazija fest Danilovgradation", koja će biti održana 10. maja na platou ispod gradskog mosta u Danilovgradu i na kojoj će se oprobati deset bendova iz isto toliko crnogorskih gradova je izabran. Za predsjednika je imenovan Željko Milović – novinar i publicista, autor monografije o crnogorskoj rok i pop sceni.

Članovi su kompozitor i muzički producent Vlado Maraš, Vjera Nikolić – profesor klavira i izvođač džez, bluz, rok, etno i pop muzike, Mihailo Radonjić, muzičar, gitarista sastava "Crveno i crno" i Nina Žižić vokalni solista.

Događaj će imati i revijalni dio u kojem će nastupiti Marija Božović i bend.

Organizator festivala je Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, sa Ministarstvom prosvjete i uz podršku Opštine Danilovgrad.

Svaki bend nastupiće sa tri kompozicije od kojih je jedna autorska, a dvije već poznate kompozicije, na našem i nekom stranom jeziku.
Prvonagrađeni bend imaće priliku da snimi svoju pjesmu, dok su za drugu i treću nagradu obezbijeđena sredstva za nabavku muzičke opreme koja je bendu neophodna.

Gimnazija fest se organizuje prvi put, a cilj je pomoć u izgradnji muzičkog ukusa kod mladih i usmjeravanje na kvalitetetne sadržaje uopšte.

Milica Lekić, ispred Ministarstva prosvjete je istakla da nije riječ samo o tehničkoj organizaciji jednog događaja, već poruci koju njime žele da pošalju, a to je da se mora filtrirati more sadžaja koji do mladih dolaze, da bi napravili ukus.

"Ako to ne umijete, a izloženi ste u kontinuitetu društvenim mrežama, medijima i svim drugim oblicima komunikacije modernog društva, bićete samo konzument za one koji su najnametljiviji. To ne smijemo dozvoliti. Naša djeca moraju da znaju da izbor muzike koju slušaju, filmova kojima će posvetiti svoje vrijeme, predstava koje će pogledati, likovnih i drugih postavki koje će posjetiti, nijesu periferne stvari u njihovim životima. Ti izbori umnogome utiču na formiranje njihovog pogleda na svijet" kazala je Lekić.

Ona je dodala da se učenici takmiče i sa autorskim pjesmama, te da niko ne očekuje da budu idealne, niti je to cilj.

"Cilj je da ih podstaknemo na stvaralaštvo i da im pokažemo da imaju potencijala da kreiraju novu vrijednost. Važno je da postanu stvaraoci, a onda će i to što stvaraju biti vremenom sve bolje i bolje", kazala je ona.

Direktorica danilovgradske gimnazije Nataša Latković rekla je da događaj organizuju tako da kod djece razviju zdravi takmičarski duh, ali ne i da izazovu opterećenje.

"Jedino nam je važno da ih podstaknemo na stvaralaštvo i da im kažemo da nije sve čime su okruženi dobro za njih. Da kažemo da imaju izbor sadržaja kojima će posvetiti svoje vrijeme, i da taj izbor moraju načiniti mudro. Naši đaci, kao i sva djeca uostalom, ogroman su potencijal koji traži usmjerenje. Istaći ću još i to da se ove godine Gimnazija fest organizuje prvi put, i budući da je neka vrsta pilot-projekta, vezan je samo za gimnazije. U zavisnosti od toga kakve budu reakcije, razmišljaćemo u pravcu pretvaranje ove manifestacije u tradicionalnu, a u tom slučaju i o njenom širenju" istakla je Latković.

Gimnazijski bendovi koji se takmiče su iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja, Kotora, Bara, Cetinja, Berana, Rožaja i Danilovgrada.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније