Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 05. 2019. 09:19 >> 09:19

POSAO DIRIGENTA

U svijetu cijenjeni, kod nas na margini

Posao dirigenta je u svijetu veoma cijenjen i plaćen. Situacija kod nas je, međutim, sasvim drugačija. Sa akademije na Cetinju do sada je izašlo šest dirigenata, a tog odsjeka već tri godine nema.

Nijedan orkestar ili hor ne može funkcionisati bez dirigenta. On upravlja ansamblom i određuju njegov kvalitet.

Mora znati svaku partituru napamet i poznavati karakteristike i ton svih instrumenata ili glasova. Irena Vuković je prva sa naše Muzičke akademije izašla sa diplomom dirigenta. Kaže da, kada završe školovanje, njene kolege nemaju mnogo izbora.

"Ne možemo baš dobiti priliku da radimo sa profesionalnim ansamblima, što smatram da nije dobro, da to treba promijeniti već tokom studija pružiti priliku mladom dirigentu da se obučava sa profesionalnim ansamblom, jer će na taj način dobiti, proširiti i učvrstiti znanja, jer bez prakse koja se obavlja sa konkretnim primjerom ne možete doći do vrhunskog kvaliteta", kazala je za RTCG profesorica u Srednjoj muzičkoj školi "Vasa Pavić", Irena Vuković.

Nedostatak prakse i mogućnosti zaposlenja neki su od razloga što je interesovanje za profesiju dirigenta slabo, pa tog odsjeka na Muzičkoj akademiji već tri godine nema.

Dekan Bojan Martinović kaže da to zanimanje nije traženo ni na tržištu rada, ali da bi njegove kolege profesori trebalo i sami da stvore ambijent da ono opet postane atraktivno.

"Mogu da kažem da je prošlo ono vrijeme razmaženih pedagoga, pijanista i dirigenata, kad je bilo moguće da vam student sam dođe, zakuca na vrata, dakle, u Evropi već 20 godina postoji skauting sistem, vi idete i tražite studente i da kažem, morate da budete prisutni tu da bi taj student poželio da dođe kod vas", rekao je Martinović.

Ako tzv. "skauting" sistem i zaživi kod nas, pronaći potencijalnog dirigenta među učenicima srednjih muzičkih škola neće biti lako, jer će taj predmet od jeseni biti samo izborni.

Za direktora Muzičkog centra Žarka Mirkovića obrazovanje novih dirigenata kod nas trenutno nije prioritet.

"Sa jednim profesionalnim ansamblom mislim da ta potreba nije goruća, da je možda bolje, hitnije, prioritetnije raditi na podizanju jednog opšteg nivoa muzičkog obrazovanja koje ovdje imamo, počev od osnovnog, naročito kod srednjeg, do visokog", kazao je Mirković.

U svijetu, posao dirigenta jedan je od najzahtjevnijih, ali i dobro plaćenih. Imena poput Zubina Mehte ili Herberta fon Karajana poznatija su od orkestara kojima su upravljali.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније