Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 05. 2019. 08:09 >> 08:07

SLABO INTERESOVANJE

U CG neće imati ko da komponuje

Iza svakog djela umjetničke ili popularne muzike, melodije telefona, reklame ili radijskih džinglova, stoji osoba koja je to osmislila i zapisala. U Crnoj Gori interesovanje za zanimanje kompozitora je toliko slabo da tog odsjeka na Muzičkoj akademiji na Cetinju i nema.

Muzika je sastavni dio života. Čak i ako niste ljubitelji, ne možete je zaobići.

Sve melodije plod su inspiracije i rada kompozitora. Školovane, u Crnoj Gori, možemo nabrojati na prste jedne ruke. Među njima je Aleksandar Perunović, čije je djelo "Nobilis, humilis" nedavno premijerno izvedeno u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Mada ih je malo, Perunović kaže da je status kompozitora kod nas dobar.

"To jeste i dalje skromno, ali s obzirom na to šta smo imali, ovo jeste jedna uzlazna putanja. Vjerovatno bi trebalo da ide i dalje i više, ali je ovo sadašnje stanje zadovoljavajuće i obećavajuće", kaže Perunović.

Iako je, prema riječima Perunovića zanimanje kompozitor perspektivno, budućim studentima nije privlačno, pa je taj odsjek prije tri godine ukinut na Muzičkoj akademiji.

Dekan Bojan Martinović smatra da bi to trebalo da promijene sami kompozitori.

"Moramo da budemo odgovorni i svjesni činjenice da na nama sve stoji, odnosno da od nas sve zavisi. Nekako, čini mi se da i kolege kompozitori trebaju da budu još svjesniji te činjenice i da kreiraju ambijent u kome će ta profesija biti opet poželjna", rekao je on.

Direktor Muzičkog centra Žarko Mirković koji je u istoriji muzike zabilježen, između ostalog, zbog komponovanja naše državne himne, smatra da za školovanje kompozitora nema uslova ni van akademije.

"Sredina mora da bude dovoljno muzički razvijena, znači da je koncertni život dovoljno bogat da bi svi studenti uključujući i studente kompozicije i dirigovanja svakog dana imali dovoljno lektire, bez koje ne mogu da se obrazuju i da stasaju kako treba", istakao je Mirković.

On ističe da je za njegovanje nacionalne muzičke kulture ključno školovati kompozitore, ako ne ovdje, onda u inostranstvu.

Činjenica je međutim, da se oni koji odu, rijetko vraćaju, pa je sasvim izvjesno da će broj muzičkih stvaralaca koje trenutno imamo, još dugo ostati isti.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније