Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 05. 2019. 13:02 >> 13:02

U ŠIPČANIKU

Promovisana knjiga "Duša vina"

Knjiga "Duša vina" predstavljena je sinoć u vinskom podrumu Šipčanik. U knjizi dvadesetak eminentnih intelektualaca piše o vinu, grožđu, vinogradu i vinskim bogovima.

Autori ove knjige su profesori univerziteta, pisci, umjetnici i ljubitelji vina raznih profila koji, na preko 250 stranica, razgovaraju o vinu, pričaju razne priče, razmjenjuju svoja iskustva, o vinu pišu i uz vino uživaju.

Tu su dva dobitnika Ninove nagrade (Aleksandar Gtalica i Vladimir Pištalo), 13 profesora univerziteta: Žarko Trebješanin, Branko Vasiljević, Veselin Vukotić, Slaviša Orlović, Milan Jovanović, Vukašin Pavlović, Andrija Dimitrijević, Branko Đurović i Damir Grubiša. Neki do njih su i profesori univerziteta i književnici poput: Vide Ognjenović, Ratka Božovića, Sanje Domazet i Mahajla Pantića. Među njima je i jedan veliki književnik i urednik Jovica Aćin, jedan vrhunski pjesnik Dragan Jovanović Danilov, jedan vrhunski slikar Milan Tucović i jedan vrhunski novinar Petar Peca Popović kao i diplomirani enolog i somelijer, Andrija Jakšić.

U knjizi koju je izdao beogradski Službeni glasnik, a koju je priredio Slaviša Orlović, predstavljeno je dvadesetak vinarija, među kojima je i lider regiona u svojoj branši - kompanija Plantaže sa preko 800 osvojenih nagrada za kvalitet svojih vina, na najprestižnijim svjetskim vinskim takmičenjima širom svijeta.

Izbor vinarija učinili su autori tekstrova na osnovu gostoprimstva vinarija, te specifičnosti vina ili regije. Za jedne je u vinu istina, za druge je u vinu tajna, ali svi su saglasni u činjenici da je vino dio naše kulture i jedan od najkompleksnijih prirodnih proizvoda na svijetu. Ono je zahvat prirode pretočen u bocu i začinjen ljubavlju.

Promociji knjige prisustvovalo je preko 400 zvanica, među kojima su bili predstavnici javnog, političkog i društvenog života Crne Gore ali i gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

"Duša vina" je knjiga u slavu vina, o dugu vina, o filozofiji vina, o kulturi vina, o duši vina jer "vino je duša", njen pojavni oblik. Nakon nekoliko godina druženja uz vino i obilazaka vinarija u Crnoj Gori i Srbiji, grupa profesora univerziteta, javnih intelektualaca, pisaca, umjetnika i ljubitelja vina raznih profila, razgovarala je o vinu, pričala razne priče, razmjenjivala iskustva, i na kraju svoje utiske, saznanja, ideje i inspiraciju pretočila u tekstove od kojih je sazdano ovo zaista posebno izdanje.

Da dobrog razgovora i druženja, nema bez vina i muzike, i da su beomija i sevdah dvije strane jedne medalje, dokazali su u vinskom hramu Plantaža, i proslavljeni kantautori i pjevači Slobodan Kovačević i Hari Varešanović (Hari Mata Hari), u čijim pjesmama su mnogobrojne zvanice uživale. Gosti su uživali i uz scenski igrokaz glumca Nebojše Milovanovića i pijaniste Aleksandra Miletića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније