Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 05. 2019. 23:17 >> 23:19

IZLOŽBA BRACA STEVANOVIĆA

Slikanje blaženstva duše

Samostalna izložba umjetnika Miodraga Braca Stevanovića otvorena je u Tehnopolisu u Nikšiću.

Oko 30-tak radova koje je Stevanović slikao tokom 2018.godine pokazuju da su na pjezažima njegovi snjegovi toliko topli, rijeke bistre, iz koliba kao da miriše prošlost… slike su žive, i gledajući ih, postajete dio te priče.

Pejzaž i ženski akt su najčešći njegovi motivi, Braco Stevanović slika srcem, i za njega je to, kako je kazao moralan čin, blaženstvo duše.

Imao je 26. samostalnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, krenimo od rodnog Nikšića, pa Tivta, Beograda, zatim ono na šta je posebno ponosan je Brisel, Lajpcig i Beč, gdje je predstavljao našu zemlju jezikom slikarstva koji svi na svijetu razumiju.

Izložbu je otvorila novinarka i pjesnikinja Dragana Mrkić.

"Ako krenete Bracovom šumskom stazom, možete naići na jesen, ili pak zagaziti u zimu, ali se i ogrijati u staroj crnogorskoj kući, preći preko mosta, i možda sresti i neku vilu koja je iskočila iz njegove ruke.  Braco Stevanović je odličan pejzažista, ali i na njegovim portretim, te ruke oči, usta kao da će da progovore svakog trena. Na Bracovim slikama i žene su takve, taman da raspale maštu, ali i da zakuju pogled u plaventila, valjda sanjaju budne ili nešto sasvim drugo što ćete osjetiti posmatrajući neka daleka mora", kazal je Mrkić.

Miodrag Braco Stevanović prošle godine doživio je težak modani udar, ali slikanje je njegova najbolja terapija, kako kaže, i to ga oporavlja.

Izložbu možete pogledati u Tehopolisu u Nikišiću narednih desetak dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније