Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

15. 05. 2019. 23:35 >> 23:33

CRNOGORSKI PISAC U FRANCUSKOJ

Martinović na festivalu mediteranskih književnika

Crnogorski pisac Miraš Martinović, na poziv organizatora, predstavljaće Crnu Goru na Festival "VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée" (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), koji će se od 19. do 27. jula održati u gradu Setu, na južnoj francuskoj obali.

Festival se održava već dvadeset i dvije godine i svake godine devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta.

Predstaviće se pjesnici iz više od 40 mediteranskih zemalja. Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – zemalja, susreta i predjela, a Festival poziva na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Tokom devet festivalskih dana, tržište (pijaca) knjiga i poezije (Trg knjiga – La Place du Livre) prima više od 100 izdvača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu savremene meditarnaske poezije.

"Susreti se odvijaju svakodnevno u vrtovima (javnim i privatnim), trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, mjesta povezana s kulturnim dobrima grada, na brodovima, a tu su javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga" navodi se u pismu – pozivu Mirašu Martinoviću, koji potpisuje direktorka festivala Maïthé Vallès-Bled.

"Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manfestaciji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Među brojnim jezicima čuće se crnogorski. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i priorodno pristoji učešće i prisustvo na jednoj ovakvoj manifestaciji. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama" kazao je Martinović u izjavi za novinare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније