Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 09. 2013. 23:52   >>  23:52

BIJELO POLJE

Počele "Ratkovićeve večeri poezije"

U Bijelom Polju večeras su počele 43. "Ratkovićeve večeri poezije". Trodnevnu pjesničku svetkovinu otvorio je ministar kulture Branislav Mićunović, poželevši joj nivo koji su dostigle najprestižnije svjetke književne manifestacije.

"Pjesnički susreti decenijama njeguju uspomene na Rista Ratkovića i njegovu poeziju. Oni ne treba da budu posvećeni samo pisanoj riječi, već da tragaju za poezijom koja se mora naći u svakom čovjeku. Ratkovićeve večeri poezije su pravo mjesto gdje se treba pomenuti Njegoš,  u godini u kojoj se obilježava dvjesta godina od njegovog rođenja. Takođe ovdje se moramo sjetiti velikog pisca Mirka Kovača", saopštio je Mićunović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, ocijenio je da su u vremenu održavanja Ratkovićevih večeri poezije svi drugi poslovi nevažni.

"Tumačenje života poezijom ostavilo je niz upečatljivih primjera u istoriji kulture, poput najvećih imena koja su imala tu životnu sudbinu da tek izađu iz jednog svjetskog rata, a da i te kako predosjete, pa i da dožive drugi. Ta najveća trauma čovječanstva, njihovim perima pretočena je u biserje svjetske literature, a oni prozvani „piscima izgubljene generacije“,da bi tom sintagmom ponijeli sudbinu naraštaja koji su imali nesreću da žive to najistoriskije vrijeme u biografiji ljudskog roda. Šta su po toj analogiji osjećali i o čemu su drugom mogli da pišu naši : Ćopić, Lalić, Nazor, Davičo, Isaković...osim o esenciji kojom su mjerili herojske podvige i žrtvu ratnih godina koje su proživjeli i oni i čitav naš narod. Šta je nježni i suptilni Risto Ratković, svevremeni poeta iz tog vremena, čije su porodično blago rastočili svjetski ratovi a on sam se i te kako nagledao strahota ratnih razaranja, mogao drugo da zaključi, da realna stvarnost tih vremena ni izdaleka nije ono što je istinska suština života, i kako je drugačije mogao objasniti njličniju od svih njegovih dilema, osim zapitanošću „zaspati ili umreti", kazao je Žurić.

Institucionalna praznina nastala fragmentacijom naše velike južnoslovenske unije i ponovnim stvaranjem svojih država, taj vakum neizvjesnosti, vrijeme tranzicije, u kojem smo se oprostili od jednog svijeta i tek zrijevali za drugi, morali su ostaviti svoj pečati na savremenom stvaralaštvu. Stoga ne smatram da je uputno kazati da je veliki broj pjesnika sa prostora bivše Jugoslavije, pa i Crne Gore, odabrao postmodernu, prije će biti da je ona odabrala njih, ocijenio je Žurić.

Draž prvoj večeri manifestacije dalo je solo pjevanje Olivere Tičević, uz klavirsku pratnju Ane Stefanović.

Nešto ranije u okviru pratećih  svečanosti u kući Rista Ratkvića upriličeno je sjećanje na nedavno preminulog pisca Mirka Kovača, gdje su govorili Božo Koprivica, Mile Stojić i Bogić Rakočević.

Koprivica je istakao da je Kovač iza sebe ostavio veliko književno djelo, te da je njegov literalni jezik univerzalan u književnosti bivše Jugoslavije.

"U njegovom jeziku ima više ljepote nego u prirodnim ljepotama Crne Gore i Hercegovine", kazao je Koprivica.

 

 

Bogić Rakočević je ukazao na ključne odrednice Kovačevog djela i naglasio da je on jedan od  "poslednjih prinčeva" sa četvorojezičnog govornog područja bivše Jugoslavije. "Kovač je pisac koji je  dobio  sve značajne književne nagrade u bivšoj Jugoslaviji, njegova literatura je beskrajni prostor slobode", istakao je Rakočević.

Bjelopoljskim osnovcima svojom poezijom predstavili su se pisci za djecu: Mirsad Bećirbašić (BiH), Bo[ko Lomović (Srbija), Velimir Ralević (CG), Bosiljka Pušić (CG), Miroslav Timotijević (CG), Luko Paljetak (HR), Blaga Žurić (CG), Šimo Ešić (BiH), Rajko Joličić (CG),Slobodan Obradović (CG),Ljubisav Knežević (CG),Dušan Pop Đurđev (Srbija) I Dragiša L. Jovović (CG).

Sinoć je u okviru manifestacije održan Podnevni čas prošlogodišnjeg laureate-Mile Stojić, otkrivena skulptura na Ribarevinama iz projekta "Vizuelna poezija" i otvorena samostalna izložba crteža prof. Ilije Burića.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније