Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 02. 2013. 10:48 >> 10:47

KRAJ

Završava se Berlinale

Na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, večeras će biti dodijeljene nagrade tog festivala - Zlatni i Srebrni medvjed.

 

Nagrada Kristalni medvjed za najbolji kratkometražni film dodijeljena je sinoć animiranom filmu ''Rabbitland'' Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg ''Rabbitland''.

U takmičarskoj konkurenciji festivala ove godine  našlo se 19 raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana.

Ko će dobiti Zlatnog medvjeda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar Vaiem. Članovi žirija su i Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson.

Vongov novi film o dva učitelja kung fua ''The Grandmaster''  prikazan je van takmičarske konkurencije i otvorio je ovogodišnji festival.

U takmičarskoj konkurenciji našli su se filmovi Gasa Van Santa ''Promised Land'' (Obećana zemlja) u kome igra Met Dejmon i film Stivena Soderberga ''Side Effects'' u kome igraju Džad Lou i Ketrin Zita-Džons.

Veoma značajni filmovi su došli iz istočne Evrope uključujući i ostvarenje oskarovca, bosanko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ''Epizoda u životu berača željeza'' koji govori o siromašnoj romskoj porodici, a u konkurenciji se našao i film rumunskog reditelja Kalina Petra Necera ''Child's Pose'' koji govori o korupciji u Rumuniji.

Francuske glumice Žilijet Binoš, Katrin Denev i Izabel Iper predstavile su se u različitim filmovima - Binoš u filmu ''Camille Claudel 1915'' koji govori o francuskoj skulptorki, Denev igra u filmu ''On My Way'', a Iper u filmu ''The Nun''.

Iz Irana na Berlinalu je u takmičarskoj konkurenciji predstavljeno ostvarenje ''Closed Curtain'' koji su režirali reditelj i disident Jafar Panahi i njegov kolega Kambozia Partovi.

Iranski reditelj Panahi, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, uhapšen je u svom domu u Teheranu 2010. godine i zabranjeno mu je da režira nakon što je optužen 2011. godine na ''pravi propagandu'' protiv iranskog vladajućeg sistema, a prikazan je i film reditelja kazahstanskog Emira Baigazina ''Harmony Lessons''.

Za glavnu nagradu Berlinala bori se i romantična komedija ''The Necešary Death of Charlie Countryman" Šveđanina Fredrika Bonda, njemačko ostvarenje ''Gold" sa Ninom Hos koja je prošle godine pobrala pohvale kritike ulogom u filmu ''Barbara", kao i njemačko-francusko-holandsko-južnoafrički film ''Layla Fourie".

U konkurenciji su i filmovi ''A Long and Happy Life'' (Rusija), "Vic+Flo Saw a Bear'' (Kanada), "In the Name of'' Malgoške Šumovske o poljskom svešteniku homoseksualcu, ''Prince Avalanche'' (SAD), ''Gloria'' čilenskog reditelja Sebastijana Lelia i "Paradise: Hope'' austrijskog reditelja Urliha Sidla, kao i južno-korejski film ''Nobody's Daughter Haewon''.

Radnja dva filma koji su favoriti za nagradu za najbolji film se bazira oko jakih žena iz 1950-tih i 60-tih godina, koje bacaju u sijenku muškarce oko njih. To su filmovi ''Gloria'' i ''Child's Pose''.

Radnja filma ''Gloria'' prati razvedenu 58-godišnju ženu Gloriju (Paulina Garsija) koja odlučuje da živi život punim plućima - izlazi po klubovima za samce, napija se, puši, ima afere sa muškarcima, radi puno radno vrijeme i ostaje u kontaktu sa svojom djecom.

Reditelj filma  Lelio, rekao je da mu je inspiracija za film bila njegova majka i njena generacija.

''Child's Pose'' govori o 60-godišnjoj ženi koja je toliko opsjednuta ljubavlju prema svom sinu da pokreće sve veze koje ima i pokušava da kupi njegovu slobodu nakon što je on slučajno udario kolima jednog dječaka i ubio ga. 

Rumunska glumica Luminita Georgiu (Luminita Gheoghiu), koja igra majku Korneliju je jedan od glavnih favorita za nagradu koja se dodjeljuje najboljoj glumici.

Francuska glumica Žilijet Binoš takođe je dobila dobre kritike igrajući skulptorku Kamil Klodel koja je posljednjih 29 godina života provela u azilu za mentalno oboljele osobe krivicom njene porodice.

Prošle godine glavnu nagradu festivala osvojio je film ''Cezar mora umrijeti'' italijanskih reditelja Paola i Vitorija Tavijanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније