Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

27. 05. 2019. 11:34   >>  11:34

DJELO MIRAŠA MARTINOVIĆA

Roman "Teuta" na albanskom jeziku

Roman "Teuta" Miraša Martinovića, nakon dva izdanja kod beogradske izdavačke kuće "Geopoetika", ovih dana doživio je i drugo izdanje na albanskom jeziku (prevod Zenun Rexhepi), a u izdanju prištinske izdavačke kuće "Koha".

Roman je objavljen u prestižnoj ediciji Liburnija, koju uređuje Flaka Suroi, u kojoj su zastupljena djela značajnih stranih i domaćih pisaca i biće predstavljen na sajmu knjiga u Prištini, koji će se održati od 5. do 10. juna.

"Za jednog pisca je od posebnog značaja činjenica da njegovo djelo živi i na drugim jezicima, u ovom slučaju na alabanskom, na kome su prevedene još dvije moje knjige: "Posljednji Eshilov dan" (Dita e fundit e Eskilit), objavljen u Tirani kod poznate izdavačke kuće 'Onufri', i "Nevidlji ljetopis" (Kronika e padukshme", izdvača "Pietro Bogdani", Brisel-Priština, a pojedinačne moje priče i pjesme objavljene su u uglednim književnim listovima i časopisima na Kosovu i Albaniji, čije su mi stranice otvorene" kazao je Martinović.

Kako je dodao, knjige su uvijek bile trajni i nerazrušivi mostovi i nalazile su puteve i prelazile bedeme i zabrane, tražeći jezike koje će živjeti i one koji će ih čitati.

"One su i trajni mostovi među narodima i kulturama. Roman 'Teuta' je djelo koje sam pisao sa posebnom energijom, i njoj zahvaljujući ono je uvijek aktuelno. Tu moju knjigu uvijek neko traži" kazao je Martinović.

Kako je naglasio, imajući u vidu tu činjenicu, prištinska izdavačka kuća "Koha" je, nakon što je prvo izdanje kompletno rasporodala, objavila drugo izdanje, lijepo vizuelno oblikovano, a kako se knjiga traži i u Crnoj Gori, a odavno nema ni jednog primjerka, razmišlja da, nakon ona dva beogradska, napravi i crnogorsko izdanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније