Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2019. 09:23   >>  09:23 4

DO PETKA

Danas počinje Harmonika fest u Tivtu

Deveti Međunarodni festival "Haromonika fest" biće održan u Tivtu od danas do petka, a okupiće oko 250 harmonikaša iz brojnih evropskih zemalja, saopšteno je na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) Harmonika Montenegrina.

Direktor i osnivač Festivala, Predrag Janković, rekao je da Festival iz godine u godinu napreduje i razvija se i da se kvalitetno pozicionirao na mapi poznatih evropskkih festivala za harmoniku.

"Ove godine ćemo imati rekordan broj učesnika u takmičarskom segmentu. Prijavilo se oko 250 takmičara, uključujući orkestar harmonika, što je najveći broj do sada i to nas posebno raduje. To je takođe jedan pokazatelj da Festival ide uzlaznom putanjom", kazao je Janković.

Prve večeri će, kako je najavio, nastuputi ansambl Beltango kvintet u Hotelu Čedi na Luštici.

"Početak je u 21 sat. Narednog dana ćemo imati koncert u maloj sali Centra za kulturu, gdje ćemo imati priliku da čujemo najuspješnijeg umjetnika na klasičnoj harmonici, koji dolazi iz Kazahstana, a to je Damir Sultanov, koji je inače profesor na Nacionalanom univerzitetu u Kazahstanu", kazao je Janković.

U drugom dijelu kocerta će, kako je rekao, nastupiti akademski orkestar Akordeonista iz Kragujevca.

"Publika će imati priliku da čuje kako harmonika zvuči u orkestru i oni će izvoditi vrlo zanimljiv program", kazao je Janković.

On je najavio i okrugli sto na kojem će govoriti profesor sa državnog Konzervatorijuma "Đuzepe Tartini" iz Trsta, Korado Rojac.

"Takođe, tradicionalno organizujemo segment majstorskih radionica. Ove godine će glavni predavač biti predsjednik Svjetske konferedarcije harmonikaša Frederik Dešamp. U pitanju je veoma uspješan profesor i pedagog, koji ima veoma uspješne đake", rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, posljednjeg dana Festivala će biti održan završni kocert i dodijeljene nagrade i priznanja.

"Početak koncerta će biti u 13 i 30 u maloj sali Centra za kulturu. To će ujedno biti kraj ovogodišnjeg Haromonika festa", kazao je Janković.

On je rekao da je cilj da se putem majstorskih radionica i koncerata predstavi moderna, klasična harmonika na najbolji način.

"To jeste instrument koji ima manju tradiciju u odnosu na neke druge instrumente, kao što su klavir, violina, violončelo. Međutim, ima i ogromne prednosti, jer se radi o polifonom instrumentu, koji nam omogućava da sviramo širok repertoar i mislim da je, ukoliko su u pitanju kvalitetni izvođači, publici pravi ugođaj da sluša sve vrste programa, koji se mogu odsvirati na harmonici", objasnio je Janković.

On je rekao da je veoma važna kvalitetna prezentacija tog instrumenta, pogotovo na prostorima Balkana.

"Pored talentovanih izvođača, koji su svirali etno melodije i narodnu muziku, ljudi su često imali priliku i da slušaju neke ljude koji ne predstavljaju harmoniku na pravi način. Često je zamagljena ta slika da se na ovom instrumentu, osim narodne muzike mogu svirati i drugi žanrovi. Sve se može odsvirati na harmonici i ja vas pozivam da dođete i u praksi se uvjerite da je ovo sve istina", rekao je Janković.

Selektor programa Festivala, Tijana Ilić, kazala je da će se 250 takmičara predstaviti u deset kategorija harmonika solo, "zatim imamo četiri karegorije kamernih ansambala i imamo čak tri kategorije orkestara".

"Ove godine je na Festivalu 13 članova žirija. I ove godine smo se potrudili da članovi žirija budu najveći svjetski pedagozi, umjetnici na harmonici. Neki od njih su Frederik Dešamp, zatim Radomir Tomić, Miljan Bjeletić iz Srbije, Dalibor Boljun iz Hrvatske, Damir Sultanov iz Kazahstana, koji će ocjenjivati takmičara i održati koncert. Tu su svakako i naši predstavnici iz Crne Gore, Miroslav Ilić, Aleksandar Basara", rekla je Ilić.

Ona je kazala da su takmičari iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatska, Poljske, Rusije, Ukrajine itd.

"Očekujemo uspješan Festival i dobru prezentaciju programa", rekla je Ilić.

Organizaciju Harmoinika festa je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Opština Tivat, a generalni sponzor je Crnogorska Komercijalna Banka (CKB).

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније