Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

03. 06. 2019. 14:32 >> 14:32

KOTORSKI FESTIVAL ZA DJECU

Pripremljeno 16 predstava, koncerti, radionice

Na 27. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu publika će imati priliku da vidi 16 pozorišnih predstava, a ovogodišnji slogan je "Putovanje na Mjesec", saopštio je direktor festivala Petar Pejaković.

On je, na današnjoj pres konferenciji, kazao da će se tradicionalni Kotorski festival pozorišta za djecu održati od 1. do 12. jula na brojnim lokacijama u Starom gradu i šire.

"Pripremili smo veliki broj programa i ove godine ćemo imati najkvalitetniji pozorišni program do sada", rekao je Pejaković u PR Centru.

On je kazao da se na konkurs prijavilo preko 150 predstava, a publika će, kako je najavio, imati priliku da vidi 16 pozorišnih predstava.

"Neke od njih će biti repriznog karaktera. Festival će početi 1. jula sa našom produkcijom. U pitanju je predstava o Ivu Vizinu-kapetan od snova, koprodukcija Festivala, Gradskog pozorišta iz Podgorice i Kulturnog centra 'Nikola Đurković'. Mislim da je to pun pogodak", rekao je Pejaković.

Pejaković je najavio još jednu predstavu, koja je produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a to je predstava "Lagarije" inspirisana filmom "Surogat" Dušana Vukotića.

"Ove godine nam iz regiona dolaze kvalitetnije predstave, nego inače. Vidjećemo predstavu koja se igra u školskim klupama, u učionici, a bavi se mitom o zidanju Skadra. Tu je predstava 'Muzej plesa' i dolazi pozorište 'Boško Buha' sa predstavom 'Pitam se pitam, koliko sam bitan'", najavio je Pejaković.

Kako je rekao, biće igrana predstava za bebe, iz Norveške.

"Predstava je za manju publiku, ali igraćemo je više puta. To je interaktivna predstava gdje bebe učestvuju sa izvođačima i roditeljima. Predstave koje nam dolaze iz svijeta treba da budu podstrek za naše stvaralaštvo. Ove godine imamo i predstave koje su ovjenčane brojnim nagradama, iz Škotske, Španije, Holandije", rekao je Pejaković, dodajući da su programi iz 15 zemalja.

Pejaković je istakao da je dio novčanih sredstava obezbijedilo Ministarstvo kulture, ali ako se, kako je rekao, do 1. jula ne riješe ostale stvari, Festival se neće moći održati u punom obimu i na način na koji bi trebalo.

Koordinatorka pratećeg programa Jelena Odalović, najavila je Scenu za mlade koja je, kako je pojasnila, najava cijelog Festivala, a desiće se od 26. do 28. juna u Kulturnom centru u Kotoru.

"Ugostićemo šest predstava, koje su ciljano rađene za mlade. Biće nam gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i predstava iz Crne Gore. Biće to tri dana druženja, upoznavanja i na kraju će svi polaznici imati radionicu koja je osmišljena i organizovana za njih", kazala je Odalović.

Ona je rekla da je edukativni program duša Festivala i da su u pitanju besplatne radionice.

"Mi se ove godine približavamo stotoj besplatnoj radionici za djecu i mlade. Mislim da se takvom brojkom, malo koja prosvjetna i kulturna institucija može pohvaliti. Ove godine ćemo imati šest novih tema za djecu i dvije radionice za roditelje", najavila je Odalović.

Ona je kazala da će biti održane tri književne večeri.

"U goste nam dolazi Dejan Aleksić, proslavljeni pisac za djecu i mlade. Dolazi nam Stefan Tić, dobitnik ovogodišnje nagrade Politikinog zabavnika za knjigu 'Ja sam Akiko' i predstavićemo 'Kuluricu', koja je svojevrsna bojanka i podsjetnik na naše bokeljske izraze", kazala je Odalović.

Kotorski festival pozorišta za djecu, kako je rekla, svake godine prati dječje scensko stvaralaštvo, a ove godine će imati 20-ak programa unutar te kategorije.

"Kao i svake godine i ove ćemo imati veliki broj volontera. Poseban tim radi na osmišljavanju programa za volontere", kazala je Odalović.

Umjetnička direktorica Festivala gudača Marina Dulović, rekla je da je pred nama 10. jubilarni Festival grdača, koji je prateći segment Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

"Festival prate masterklas radionice. Međunarodnog je promotivnog tipa i svake večeri na različitim lokacijama Starog grada će biti koncerti, koji su zadnjih godina i za domaću javnost i za ljubitelje klasične muzike i za turiste, činili pravu atrakciju", kazala je Odalović.

Glavni cilj Festivala je, kako je objasnila, da se pruži podrška mladim, talentovanim muzičarima, na putu njihovog napretka i afirmacije, a slogan je "Čujte nas".

"Ove godine će biti sedam koncerata. Oni imaju svoje simbolične nazive, kao Pepeljuga, Muzička razglednica iz Beča, Prijatelji, Perastina, Punim jedrima, Deset godina druženja i posljednji koncert je Korak naprijed", navela je Dulović.

Predavači na Festivalu gudača će biti, kako je rekla, izuzetni pedagozi, istaknuti muzičari i umjetnici sa raznih strana, a to su profesori konzervatorijuma iz Beča, Linca, Moskve, Beograda, Plovdiva, a tu su "i naše domaće snage". Ove godine gostovaće i novo lice, a to je profesor Ivo Stankov iz Velike Britanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније