Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 09. 2013. 23:04 >> 23:07
2

SLAVISTIČKA MANIFESTACIJA

Počeli Njegoševi dani u Nikšiću

Međunarodna slavistička manifestacija Njegoševi dani, koju organizuju Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Institut za jezik i književnost Filozofskog fakulteta počela je večeras u Nikšiću koncertom pijaniste Borisa Kraljevića.

Na svečanom otvaranju predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da se Njegoševi dani održavaju u Nikšiću, gradu prepoznatom kao kolijevci intelektualne elite, gradu u kome je Filozofski fakultet kao centar duhovnog i naučnog razvoja Crne Gore.



„Nadam se da ćemo kroz ogledala nauke spoznati kako crnogorski um i identitet opstaje podjednako i u mračnim vilajetima, i u prostoru i vremenu osvijetljenim lučama, a da je jedan od nas uspio, otimajući vrijeme iz lanaca mraka, obezbijediti sebi vječnost. I imao se rašta i roditi“, istakaobje Grbović.

Prorektor Univerziteta Crne Gore profesor Zdravko Uskoković ocijenio je da ovogodišnja manifestacija ima poseban značaj, jer se kroz nju obilježava najveći crnogorski kulturni jubilej – dva vijeka od rođenja vladara i pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Uskoković je kazao da ta prestižna manifestacija, koja već pet godina u Njegoševo ime okuplja istaknute slavističke naučnike, stekla je naučni, kulturni i državni značaj.

Dekan Filozofskog fakulteta Blagoje Cerović kazao je da se ovogodišnji naučni skup održava uz podršku Univerziteta Crne Gore i istakao velike napore koje su u organizaciji Njegoševih dana uložili Institut za jezik i književnost i Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, a koji su rezultirali dolaskom 56 eminentnih naučnika iz najvažnijih slavističkih centara Evrope.

Rukovodilac Instituta za jezik i književnost profesor Rajka Glušica ukazala je da je međunarodni slavistički skup Njegoševi dani naučna manifestacija čiji je jedan od ciljeva novo čitanje i poniranje u Njegoševo djelo.

„Prvi Njegoševi dani održani su na Cetinju 2008. kada je osnovan i Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Misija i jednog i drugog je promovisanje i naučno utemeljena interpretacija Njegoševog stvaralaštva, crnogorske i drugih južnoslovenskih književnosti, jezika i kultura“, kazala je Glušica.

Prema njenim riječima, i Studijski program, i Njegoševi dani čine čvrste temelje montenegristike, nauke o crnogorskom jeziku, književnosti i kulturi.

Predsjednica Organizacionog odbora profesorica Tatjana Bečanović istakla je da se ove godine slavi najveći jubilej crnogorske kulture, najsvjetliji praznik obliven lučama i vječnošću, koju obilježavaju onako kako dolikuje najznačajnijoj naučno – obrazovnoj instituciji u Crnoj Gori, iako su to mnogi, možda, zaboravili.

Bečanović je govorila o, kako je kazala, „ riječima, čitanju, pokajnicima i pjesniku koji je pisao svojom krvlju i izrekama, jer nije želio da ga čitamo već da ga uče napamet“.

„Beskrajni plavi krug za nas čuva jednu zvijezdu – 200 godina staru. Neka lije luča po nama, a mraka mora biti“, poručila je Bečanović.

Na Njegoševim danima, čije je zatvaranje planirano za 7. septembar, pored međunarodnog naučnog skupa, biće organizovano i književno veče Miljenka Jergovića, lingvističko veče i predstavljanje značajnih knjiga profesora sa Sorbone Pol Luj Tome, Vladimira Osipova i profesorke sarajevskog Univerziteta Marine Katnić Bakaršič.

U okviru manifestacije biće i omaž Stanislavu Ćanu Koprivici velikom nikšićkom i crnogorskom filantropu upriličen izložbom slika najznačajnijih crnogorskih umjetnika koju je prije 18 godina poklonio Nikšiću.

Manifestacija posvećana Njegošu ove godine održaće se u okviru tradicionalnih septembarskih svečanosti, koje gradska uprava organizuje povodom Dana oslobođenja.

Septembarski dani počeli su sinoć retrospektivnom izložbom akademskog slikara, sociologa kulture, univerzitetskog profesora i intelektualca Dušana Jeknića.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније