Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ Boka news ]

06. 06. 2019. 10:10 >> 10:09

KNJIGA MIOMIRA MAROŠA

Reportaže koje imaju ljude, glas, srce, dušu...

"Zapisana Crna Gora" naziv je knjige autora, novinara Miomira Maroša koja je promovisana u sinoć na Maloj sceni Centra za kulturu Tivat.

Knjiga je proizašla iz televizijiskih reportaža emitovanih u emisiji TV Crne Gore "Zapisi" koju Miomir Maroš godinama uređuje.

"Reportaža kao kraljica novinarstva u sebi ima predio, ljude, glas, srce, dušu. U Mijovim reportažama sve se to može naći, on zna da zapazi, da u sagovorniku prepozna ono što je vrijedno i što treba zapisati", kazao je novinar i publicista Mašo Ćekić predstavljajući knjigu.

"Zapisana Crna Gora" predstavlja samo dio autorovog bogatog reoporterskog opusa, ima edukativnu vrijednost, nosi u sebi dio crnogorskog društva, tradicije, kultrurne baštine…

"Mijo je snimao stotine i stotine emisija, ova knjiga će trajati za razliku od televizijskih emisija. “Zapisana Crna Gora” čuva od zaborava ono što već počinjemo da ozbiljno zaboravljamo", poručio je Čekić.

Autor Miomir Maroš zahvalio se brojnoj publici i prijateljima kao i pojedinim akterima reportaža koji su prisustvovali promociji knjige.

On je poručio da kad su priče u pitanju najviše se trudio da, osim na različitost likova i krajeva, akcenat stavi na poruku koju one nose. Ljudi iz tih priča šalju pametne savjete proizašle iz njihovog života.

"Napravio sam izbor najupečatljivijih reportaža koji podrazumjeva zastupljenost skoro svih krajeva Crne Gore. Ono što sam propustio naći će se u drugoj knjizi. Dokumentarnost, čuvanje tradicije, hronika društva, vremena, naslijeđa su cilj ove knjige i uopšte emisije "Zapis". Sreća je da me svojevremeno legenda crnogorskog sportskog novinarstava Miodrag Đurković usmjerio na reportažu… Poslije mnogo godina veoma sam zadovoljan što sam možda u jednom momentu radio manje bitne stvari, ali ispalo je da su one veoma bitne za naše naslijeđe i evropske integracije sa našim autentičnostima. Moj razgovor i razmjena energije sa ljudima, čini bogatstvo Zapisa i čini ga različitim od svih drugih emisija", kazao je između ostalog Maroš.

O knjizi, je govorio akademski slikar Savo Pavlovićkoji je kazao da autor povezuje Mediiteran sa sjeverom Crne Gore.

"To može samo veliki čovjek koji istinski voli Crnu Goru. On zna da opusti sagovornika. Svakom serijalu, svakom zapisu prilazi odgovorno i pažljivo", kazao je Milo Pavlović.

Moderator na promociji knjige je bila Dolores Fabijan, a u muzičkom dijelu programa nastupile su mažoretke Modno plesnog studija „Modest“ iz Tivta.

Recezenti knjige su Mišo Drašković i Dragan Mitov Đurović, izdavač Matica crnogorska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније