Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

06. 06. 2019. 18:37 >> 20:36

"RUKE LJUBAVI"

Film nikšićke profesorice nagrađen u Skoplju

Film „Ruke ljubavi“ profesorice Snježane Bošković iz Osnovne škole „Olga Golović“ u Nikšiću, kojim se promovišu socijalne vještine u školi i inkluzija na djelu, jedini je nagrađeni iz Crne Gore na Petoj međunarodnoj konferenciji za nastavnike i eksperte u Skoplju.

Konferencija je održana u organizaciji Friends of Education u okviru projekta ERASMUS PLUS PROJECT PROSOCIAL VALUES, a učestvovalo je 400 nastavnika iz regiona i gosti iz Italije, Grčke i Mađarske.

Film je danas promovisan u Dječjoj čitaonici Narodne biblioteke „Njegoš“ u Nikšiću gdje je Bošković, po čijem scenariju su snimljene „Ruke ljubavi“, navela da je u njegovoj izradi učestvovalo 25 učenika iz Volonterskog kluba škole „Olga Golović“.

„Uspjeh je veliki ne samo za našu školu, već i grad i državu, s obzirom da je jedini nagrađeni film iz Crne Gore sa temom razvoja prosocijalnih vještina, a obuhvata i empatiju, jednakost, poštovanje različitosti, komunikaciju. Osnova je, prije svega, vaspitanje koje se stiče u porodici, a kasnije razvija u školi,a prosocijalno ponašanje odlikuje namjera da se drugome pomogne“, rekla je Bošković.

Ideju za film je, kako je kazala, dobila nakon objave konkursa čija su tema prosocijalne vještine, a priprema je trajala dugo, jer je od dosta snimljenog materijala trebalo sve složiti u četiri minuta kako je predviđeno.

„Glavni pomoćnici bili su učenici Ilija Mićanović i Novak Koprivica koji su radili na montaži i snimali profesionalnom kamerom. Takav film nije lako snimiti sa djecom iz odjeljenja integrisane nastave, ali su uspjeli pokazati da je naša stvarnost ono što je ovoga puta i zabilježeno na filmskoj traci“, rekla je Bošković.

Prema njenim riječima, Osnovna škola „Olga Golović“ ima integrisano odjeljenje, u kome su učenici koji mogu redovno da pohađaju nastavu i djeca sa posebnim potrebama koja to ne mogu, ali su u zajedničkim aktivnostima, poput učešća u filmu, svi zajedno uključeni i srećni.

„Zajednička sreća, podrška i oslonac kroz pruženu ruku je i najvažniji cilj u svim aktivnostima koje se realizuju, počevši od učešća u priredbama prilikom prijema prvaka, a sada i u našem filmu“, rekla je Bošković.

Na promociji i radionici u Dječijoj biblioteci učenici su saopštili da je filmom i njegovom pripremom iskazana empatija, ljubav, divljenje, pomaganje, jačanje samopouzdanja, uvažavanje, prijateljstvo.

„Pružiti ruku prijateljstva i nositi ljubav u srcu neophodno je da bi život bio ispunjen pravim vrijednostima. Život je nepredvidiv i ko zna, možda i nekom od nas sjutra bude zatrebala nečija pružena ruka pomoći“, zaključili su učesnici radionice.

Direktorica Biblioteke, Renata Bulajić, ocijenila je da film u četiri minuta uspio pokazati mnogo i kod onih koji ga gledaju izazvati pomiješana osjećanja radosti i tuge, ali i poslati izuzetno jaku poruku o podršci, solidarnosti, ljubavi, prijateljstvu.

Promocija filma organizovana je u Nikšiću u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Njegoš“, a u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније