Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2019. 10:23 >> 10:23

DJELO DŽORDŽA ORVELA

I poslije 70 godina, "1984." i dalje fascinira čitaoce

I poslije 70 godina od objavljivanja djela "1984.", roman britanskog književnika Džordža Orvela i dalje fascinira čitaoce, posebno mlađe generacije, zaljubljenike u antiteze utopije i društvene mreže.

"Knjiga i dalje šokira učenike... a neki je smatraju fascinantnom", izjavio je Majkl Kalanan, profesor engleskog jezika u jednom londonskom koledžu, koji je i jedan od organizatora nagrade Orvel za mlade.

Prema njegovim riječima, knjiga koje je objavljena prije 70 godina, zadržala je svoju svežinu.

Roman, koji je napisan 1948. godine, a naslov nastao inverzijom posljednja dva broja, objavljen je 8. juna 1949. godine. Djelo opisuje budućnost u kojoj Partija vlada totalitarnom državom pod inkvizitorskim okom "Velikog brata". Istorija je ponovo napisana jezikom koji sprečava bilo kakvu kritičku misao.

Džordž Orvel, čije je pravo ime bilo Erik Artur Bler (1903-1950) stekao je slavu romanima, među kojima su najpoznatiji "Životinjska farma" i "1984.".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније