Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

15. 06. 2019. 11:11   >>  11:09

FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA

Prvo mjesto za predstavu "Draga Jelena Sergejevna"

Predstava "Draga Jelena Sergejevna" osvojila je prvo mjesto na završenom 49. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji se od 10. do 14. juna održavao u Bijelom Polju.

Predstavu je osmislilo Društvo sociologa Crne Gore i Centra za kulturu iz Mojkovca, a u režiji Filipa Medenice.

Drugo mjesto dodijeljeno je predstavi "Zalutali metak", Dramskog eksperimentalnog studija "Đeca cvijeća" iz Podgorice, autorski projekat Branka Kovačevića, a treće mjesto osvojila je predstava "Treće veče" Studentskog teatra iz Podgorice, autorski projekat Dragana Koprivice.

Najstariji festival, koji radi u kontinuitetu već 49 godina, ove godine je imao 11 predstava što se do danas nikad nije desilo, tako da je, kako je kazao predsjednik žirija, reditelj Blagota Eraković, više ličio na smotru nego na festival.

"Uobičajeno je da od 13 predstava koje su se prijavile uslove prođe njih 5 do 6, što je već ostvaren uspjeh za svaku od njih. Tako su predstave varilale od manje kvalitetnih do onih koje su bile na nivou najsavršenijih profesionalnih pozorišta. Ovako je pokazna lična karta dramskog amaterizma u Crnoj Gori o kojem bi zaista, trebalo povesti računa više nego što je to do sad bio slučaj", naglasio je Eraković, podsjećajući da je nekada o tome vodila računa Kulturno-prosvetna zajednica.

On smatra da bi pri Ministarstvu kulture trebalo da postoji specijalno odjeljenje koje bi radilo, nadgledalo i pomagalo dramske i ostale amatere u Crnoj Gori.

Najbolju režiju, po ocjeni žirija kojeg su pored Erakovića činili kniževnik Božo Koprivica i prvak CNP Mirko Vlahović, ostvario je Filip Medenica za pobjedničku predstavu.

Nagrada za najbolji tekst pripala je Draganu Koprivici za predstavu "Treće veče" Dramskog studija Centra za kulturu iz Rožaja, nagrada za orginalni rediteljski rukopis Đorđiju Tatiću za komad "One su htjele nešto sasvim drugo", Glumačke družine "Sinhro" iz Podgorice, dok je najbolji eksperimetalni pristup ostvario Sejfo Seferović za predstavu "Suština prevare" KIC-a "Budo Tomović" iz Podgorice.

Nagrada za najbolji autorski projekat pripala je Ružici Vasić za "Igre istine", "Agore" iz Budve. Najbolju mušku ulogu ostvario je Đorđije Grujić u predstavi "Zalutali metak" Dramskog eksperimentalnog studija "Đeca cvijeća", a žensku ulogu Biljana Radović u predstavi "Draga Jelena Sergejevna" mojovačkog Centra za kulturu.

Nagrada za partnerstvo u igri dodijeljena je Predragu Vukojeviću i Slađani Merdović za komad "Gospodska krv" Bjelopoljskog pozorišta, a za najbolju epizodnu žensku ulogu Nadi Pavićević za ulogu u istoj predstavi, dok je nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu pripala njihovom kolegi Miodragu Rakonjcu.

Nagrada za bravu "Fuad Zaimović Strela" pripala je Novici Medenici za ulogu u pobjedničkoj predstavi, a nagradu za najboljeg mladog glumca podijelili su Dušan Liješević za pozorišnu predstavu "Igra istine" i Semir Mekić za ulogu u komadu "DR" Dramskog studija "Entuzijasti" Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara.

Najbolju muziku odabrao je Damir Cirihović za pozorišnu predstavu "Gospodska krv", a najbolji kostim ansamblu Studentskog teatra iz Podgorice za predstavu "Treće veče", dok je najbolju scenografiju, po ocjeni žirija, imala pobjednička predstava. Nagrada za produkciju pripala je Bjelopoljskom pozorištu za komad "Gospodska krv.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније