Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 09. 2013. 23:45 >> 23:58
1

ALENU BEŠIĆU

Uručena nagrada „Risto Ratković“

Književna nagrada „Risto Ratković“ uručena je večeras, u Bijelom Polju, novosadskom pjesniku Alenu Bešiću za knjigu „Golo srce“ kao najbolju pjesničku zbirku objavljenu između dvije manifestacije.

Alen Bešić je, zahvaljujući na nagradi, rekao da osjeća veliku zahvalnost i iskrenu radost što je njegova zbirka „Golo srce“ zaslužila povjerenje uglednog žirija ove nagrade. Naročito zato što je nagrada „Risto Ratković“ regionalnog karaktera i obuhvata pjesničku produkciju prostora koji u kulturnom jezičkom, a nadasve intimnom smislu, uprkos svim političko-istorijskim razdorima i činjeničnom stanju i dalje doživljava kao svoju domovinu.

„Raduje me što i se dodjeljuje u ime pjesnika koji je, kako sam na jednom mjestu iskreno priznaje, pisao samo onda kada je morao, i koji je unosio poeziju u život, a ne obratno. Risto Ratković ne spada u onaj uži krug stvaralaca koji čini moj izbor po srodnosti. Nije jedan od onih Kišovskih lutajućih plamenova kakvi su slutim za mene bili i još uvijek jesu Momčilo Nastasijević, Ivan V. Lalić, Aleksandar Ristović, Mak Dizdar, Skender Kulenović, Danijel Dragojević... ali zato  Ratković pripada onom, možda još važnijem i mnogostruko širem nepreglednom krugu autora kojim posežemo nasumično, čak i ne gledajući ime na koricama, u čije tekstove uranjam kao u more tražeći odušak, zrnce soli, pljeskanje pjesničkih slika. I ako bih morao da se opredijelim između refleksije i slike u poeziji, uvijek bih izabrao potonje. I ako dobra poezija podrazumijeva strasnu mjeru oba ova kvaliteta. Pritom ne mislim na pjesničku sliku koja je naslonjena prenesenim značenjem, već onu u kojoj suština nije prevedena u simboličnost, nego se objavljuju istovremeno i zajedno sa slikom“, kazao je Bešić.

Ovogodišnjem laureatu nagradu za knjigu, koju je izdala Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, uručio je predsjednik Opštine Aleksandar Žurić u kući Rista Ratkovića.

U obrazloženju žirija, u sastavu Pavle Goranović, predsjednik i članovi Svetlana Kalezić, Luko Paljetak, Damir Uzunović i Jasmina Topić, a koje je saopštila Svetlana Kalezić se kaže da savremena poezija ovih prostora, u kontekstu evropske lirike XXI vijeka, u kojoj dominiraju kategorije disonantnosti i abnormalnosti, takođe izbjegava komunikativnu lagodnost, želeći da se stvori utisak iznenađenja i zaprepaštenja kod modernog čitaoca, te da se jedini stvaralački imperativ stopio sa onim estradno-svakodnevnim-šokirati i samo šokirati.

„Utoliko je neobičnije danas naići na prave knjige u kojima se umjetnost neposredno obraća emocijama, i u kojima poetska slika, kao jedan od načina da se stvori najdublji dojam, postaje glavno sredstvo poetskog jezika. Upravo ovim svojim karakteristikama izdvojila se pjesnička zbirka Alena Bešića „Golo srce“, među četrdesetak knjiga razmatranih u izboru za dodjelu nagrade „Risto Ratković“, navela je Kalezić.

Odabrane stihove za ovu priliku govorili su glumci CNP, Varja Đukić i Slobodan Marunović, voditeljka na završnoj manifestacija bila je glumica“ Bjelopoljskog pozorišta“ Slađana Bubanja.

Bešić je rođen 1975. godine u Bihaću. Diplomirao je na Osjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je tri knjige poezije: ”U filigranu rez“, „Način dima“ i „Golo srce“.

Pored poezije, koja je prevedena na engleski, francuski, ruski i njemački jezik, objavio je dvije knjige izabranih književnih kritika i eseja.

Ovim su  završene 43. Ratkovićeve večeri poezije koje će biti upamćene po besprijekornoj organizaciji, velikom broju pjesnika koji su tokom tri dana boravka u Bijelom Polju ponijeli dobre utiske ne samo o protekloj, po mnogo čemu odličnoj manifestaciji, već i o tradicionalnom gostoprimstvu Bjelopoljaca i domaćinu susreta, JU „Ratkovićeve večeri poezije“.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније