Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

16. 06. 2019. 18:12 >> 18:12

MORŽ OD 21. do 23.JUNA

Filmske priče sa američkih i jugoslovenskih drumova

Tema filmskog programa drugog izdanja hercegnovskog festivala nezavisne umjetnosti MORŽ je road-movie ili drumski film. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom odabrani su filmovi "Zarobljeno vreme", režisera Milana Nikodijevića, zatim "Telma i Luiz" Ridlija Skota i jedan od najboljih filmova Džima Džarmuša, "Čudnije od raja" (Stranger than Paradise).

Kako napominju organizatori, projekcija svih filmova je od u 21 sat u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Fimski program u petak 21. juna otvara nostalgični dokumentarac o zagubljenom vremenu i ikoni urbanog i rok and rol svijeta, Petru Peci Popoviću, jednom od prvih i najuticajnijih rok novinara u tadašnjoj Jugoslaviji.

"Drugo veče, u subotu 22. juna, na programu je film "Thelma & Louise" reditelja Ridlija Skota. Film je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Glavne uloge su maestralno odradile Đina Dejvis i Suzan Sarandon koje su bile obje nominovane za Oskara za glavnu žensku ulogu i ovo kultno ostvarenje po mnogo čemu predstavlja kinematografsku i kulturnu prekretnicu", napominju u saopštenju.
Filmski program na MORŽu u nedjelju veče, 23. juna, zatvara film iz 1984. godine "Čudnije od raja", jedan od najcjenjenijih Džarmušovih ostvarenja koje je osvojilo "Zlatnu kameru" u Kanu, a tek sljedeće 1985. godine američko "Nacionalno udruženje filmskih kritičara" proglasilo je "Čudnije od raja" najboljim filmom godine.

"Žanrovski to je hibrid crne komedije i drumskog filma kroz koji se provlači suptilna kritika američkog društva i kroz naizgled jednostavnu priču o mladiću koji životari u Njujorku, kao i većina ljudi s kojima se susreće. To se mijenja posjetom rođake iz Mađarske. Tipično Dažrmušovski film se bavi nekom drugom slikom Amerike i rezigniranim svijetom mladih savremenih Amerikanaca. U glavnim ulogama su slikar i muzičar Džon Luri (John Luri) koji je i co-editor filma i autor soundtracka, glumac i bivši bubnjar Sonic Youtha Ričard Edson (Richard Edson) i mađarska glumica Ester Balint (Eszter Balint)" objašnjavaju organizatori.

Kako se dodaje, MORŽ festival traje od 21. do 23. juna, a u muzičkom programu nastupiće Baobab, Frank Magnolia i Tomislav Gracin.

"Svi programi MORŽ-a održaće se u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta. Po konceptu iniciranom prošle godine i na drugom izdanju MORŽ-a sve festivalske večeri počeće filmskom projekcijom, a tokom festivala publika će imati priliku da vidi izložbu radova nekih od najzanimljivijih ilustratora mlađe generacije koji žive i rade na prostoru nekadašnje Jugoslavije. U narednim danima MORŽ će objaviti i sva imena vizuelnih umjetnika čiji će radovi biti dio postavke koja će biti izložena na javnom prostoru u blizini Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta. Autor vizuelnog identiteta festivala je mladi crnogorski ilustrator Vuk Bojanić" ističe se u saopštenju.

Organizatori MORŽ-a su NVO Alternaut, odnosno portal Herceg Novi Cool, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Opštine Herceg Novi, JUK Herceg festom, Crnogorskom kinotekom i kafeom Kino.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније