Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

19. 06. 2019. 07:34   >>  07:34 2

DRLJEVIĆ SMATRA

Materijalno i prolazno danas je na tronu

Jedan od najvećih svjetskih karikaturista današnjice Darko Drljević nedavno je u Podgorici objedinio izložbu nagrađivanih radova i promociju monografije, u izdanju Matice crnogorske. Za Dnevne novine kaže da nije bila njegova ideja da publikuje monografiju, već je za sve “kriv” njegov podjednako uspješni kolega Luka Lagator.

“Luka je sve pokrenuo i ugovorio, a Matica crnogorska je u dogovoru sa njim štampala mali katalog. Inače, promocija monografije je najprije održana u Zagrebu, a ovih dana je stigla čak i do Pule. Međutim, promociju sam odložio za septembar”, kaže Drljević, koji iza sebe ima oko 500 samostalnih i grupnih izložbi, a njegovo ime je upisano u antologiju “Poznati svjetski karikaturisti”.

Jedinstvena ideja na ovim prostorima, objavljivanje monografije koja sadrži karikature, slike, skulpture, stripove, aforizme, priče...kulminacija je višedecenijskog rada ovog slobodnog umjetnika.

“U njoj je zastupljeno od svega po nešto čime se bavim svih ovih godina. Bilo je još toga dosta da se objavi, ali, da ne budem neskroman, i ovo je sasvim dovoljno da se predstavim javnosti na pravi način. Zna se da se do monografije ne dolazi tako lako i samim tim ovo predstavlja moj veliki uspjeh. Sve je počelo zahvaljujući prije svega velikom čovjeku, predsjedniku Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj - Danilu Iveziću, koji me je prije dvije godine pozvao da prikupljam materijal za knjigu”, prisjeća se osvajač oko 200 internacionalnih nagrada i priznanja za karikaturu (najskorije u Istanbulu i Indiji).

Međutim, njegove izvanredne umjetničke domete više cijene u regionu negoli u rodnoj Crnoj Gori. Ali on onima koji potcjenjuju njegov rad, a ima ih puno, poručuje da mu navedu još neku granu umjetnosti koja je toliko sveobuhvatna i multimedijalna kao što je njegov poziv.

"Izgleda da u malenoj Crnoj Gori ne mogu zamisliti, niti shvatiti da neko može osvojiti toliki broj nagrada i priznanja širom planete, pa ih zaboli glava, smuti im se od toga i onda pređu na lakše teme. Ili pak, pomisle da je to osvojeno u nekoj kladionici ili  lutriji, na čistu srecu. Mislim čak i da potcjenjuju moj rad, misleći da je to nešto neozbiljno i lako. Pa evo, pozivam javno takve, da se oprobaju u ovom poslu. Mozda im onda bude jasnije. Mnogi akademici, dizajeri, slikari, profesori na akademijma se takmiče na festivalima karikature. Karikatura obuhvata i slikarstvo, i crtež, i grafiku i dizajn i ilustraciju i humor…ona je poseban vid novinarstva. Karikatura je prevedena na sve jezike svijeta i bori se za ljepši, bolji i pravedniji svijet, za humanost, umjetnost i duhovitost. Kod nje je sve kratko i kristalno jasno. Ali, ovdje sve to ne vide ili ne žele da vide”, smatra on.

Štaviše, mišljenja je da je humor deficitan u Crnoj Gori. Istina, ljudi se svakodnevnim humorom “ogrnu” da preguraju teška vremena, ali isti se ne cijeni, kada je umjetnička forma u pitanju.

“Poznati smo po humoru, ali gdje i kakvom humoru? Jedino karikaturisti prenose širom planete crnogorski humor. Moj humor i humor mojih kolega je rafiniran i jasan svima. Razumiju ih svuda, ma koji jezik se govorio. Zato i favorizujem karikaturu. A da nema nas nekoliko iz Crne Gore, nigdje ne bi bila zastupljena naša zemlja, niti u jednom jedinom katalogu svijeta. Uz to, moj kolega Lagator i ja pobjeđujemo na svim svjetskim takmičenjima! I opet, ovdje to nekima nije bitno”, opominje Drljević, nadovezujući se da je izostanak karikature najbolji pokazatelj stanja društva.

“Ovdje je ugrožen svaki vid umjetnosti, čak i grafika nestaje sa likovnih akademija. Likovno obrazovanje kao predmet ne postoji u srednjim školama. Šta dalje da pričam. Međutim, zahvaljujući pojedincima, pravim novinarima i intelektualcima, karikatura i dalje postoji u našim novinama. Ja sam čak dobio prostor u dva medija , zahvaljujući takvim ljudima, koji tamo rade i zahvalan sam im na tome. Ipak se nazire svjetlost na kraju tunela”, kaže ovaj umjetnik.

Drljević osjeća potrebu da se izrazi, a nužno se ne ograničava na vidove umjetnosti kojima će to da postigne. Tako je između ostalog i ilustrovao mnoge knjige i školske udžbenike, pisao kratke priče, ali i bavio se amaterskim pozorištem.

“Imam potrebu da reagujem na svijet oko mene u raznim formama i na razne načine. Ništa nije na silu ili da bih se dokazivao, jednostavno, to je moja potreba. Da li je to dobro, to ostavljam generacijama koje dolaze da ocijene. Umjetnost je način izražavanja i prenošenja utisaka i emocija mislećih ljudi. Nažalost, sve manje je emocija i duha. Materijalno, ono propadajuće i prolazno je trenutno na tronu. A do kada, vidjećemo…”, zaključuje ovaj umjetnik.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније