Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 06. 2019. 10:09 >> 10:08

FESTIVAL "ODAKLE ZOVEM"

Treći dan posvećen Dušanu Makavejevu

Trećeg dana festivala "Odakle zovem, Podgorica 2019" 28. juna od 11 sati u Sali DODEST KIC-a “Budo Tomović” biće upriličen program posvećen velikanu jugoslovenskog i evropskog filma Dušanu Makavejevu (1932-2019).

O stvaralaštvu Dušana Makavejeva razgovaraće Branislav Dimitrijević i Zlatko Paković. Posjetioci će pogledati Makavejeve filmove Spomenicima ne treba vjerovati i Parada.

Program je realizovan u saradnji sa “Filmskim centrom Crne Gore”.

U 17 sati u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. Jul - Plantaže predviđen je program Vranac – najbolja kratka priča u kojem učestvuju Lejla Kalamujić, Faruk Šehić, Bojan Krivokapić, Stefan Bošković, Ethem Mandić i Kruno Lokotar. Njihove priče, kao i priče mnogih značajnih pisaca iz regiona mogu, se naći na stranici www.vranacprice.me. Projekat je realizovan u saradnji sa AD 13. Jul - Plantaže, a za sve zainteresovane autobusi za Šipčanik polaze u 16 sati i 30 minuta kod budućeg Muzičkog centra i Kinoteke.

U 20 sati na platou knjižare Karver, u okviru programa Katedrala, prof. dr Jasna Tatar Anđelić razgovaraće sa Armandom Patrickom Gbaka-Brédéom, poznatijim kao Gauz, piscem iz Francuske. Prevoditeljka je Bojana Mijanović.

Armand Gbaka-Brédé – GAUZ je pisac, scenarista, dokumentarista, fotograf i urednik satiričkih novina iz Obale Slonovače. Diplomirao je biohemiju. U Francusku je stigao 1999. godine, a prvo je vrijeme bio bez papira pa je, između ostalog, radio kao noćni čuvar. U Abidžan se vratio 2011. godine. Njegov roman “Čovjek-stup”, u kojem se bavi afričkom zajednicom u Parizu, proglašen je za najbolji prvi roman na francuskom jeziku od strane uticajnog časopisa za kulturu Lire. U prevodu Nataše Medved roman je objavio izdavač Sandorf iz Zagreba.

U 21 sat i 30 minuta, takođe, na platou knjižare, Vuk Perović će razgovarati sa Abdulahom Sidranom - pjesnikom i filmskim scenaristom. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdeset-osmaškom". Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji ("Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Nakon razgovora, publika će pogledati film “(A)Torzija” u režiji Stefana Arsenijevića, za koji Sidran potpisuje scenario.

Sve detaljne informacije o programu festivala i ovogodišnjim učesnicima mogu se naći na sajtu festivala www.odaklezovem.net, www.vranacprice.me, kao i na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala www.facebook.com/Odakle-zovem-Podgorica-2019

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније