Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 06. 2019. 10:51   >>  10:49

JEDANAESTI PO REDU

Počeo književni festival "Odakle zovem"

Jedanaesto izdanje međunarodnog književnog festivala "Odakle zovem" otvoreno je sinoć u Podgorici. Festival čiji je ovogodišnji moto "Događaj slobode", već tradicionalno, počeo je na platou ispred knjižare "Karver", a trajaće do prvog jula.

Tokom svečanog otvaranja, brojnim posjetiocima obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Ovaj festival duže od decenije, marljivo i posvećeno ostvaruje svoju misiju afirmacije književnog stvaralaštva i važnosti pisane riječi, ujedno svjedočeći o moćnom doprinosu ove oblasti kulture u razvijanju dijaloga i razumijevanja, prihvatanju i poštovanju različitosti, kao temelja na kojima počivaju vrijednosti svakog savremenog društva. Pored raznovrsnih poetika, formi i književnih izraza, kao i stalne prisutnosti kritičkog i teorijskog diskursa, bitan segment ove manifestacije čine i filmski i muzički sadržaji, što je sve zajedno rezultiralo osmišljenom multimedijalnošću, po kojoj se festival "Odakle zovem" razlikuje od mnogih drugih književnih festivala", istakao je on.

I ovogodišnji programski sadržaji, kako je naglasio Bogdanović, donose niz provokativnih, angažovanih, zanimljivih i jedinstvenih tema.

"Programi festivala "Odakle zovem" uvijek su težili visokim estetskim kriterijumima, obezbjeđivali promociju crnogorskih stvaralaca, ali i razvijali saradnju sa referentnim inostranim umjetnicima, što potvrđuje i ovogodišnji izbor učesnika i sadržaja. Mogli bismo reći da je sve što se dešava u ovom jedinstvenom ambijentu Podgorice i njenih prirodnih vrijednosti i arhitektonskog nasljeđa, jedna kontinuirana dobra priča, koja mijenja današnje predrasude o prevaziđenosti knjiga i vraća vjeru u kulturu dijaloga i društveni angažman pisca i umjetnika", zaključio je Ministar.

Uz Bogdanovića, na večerašnjem otvaranju događaja još su govorili sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport u Glavnom gradu Ana Medigović i francuski književnik Patrick Armand-Gbaka Brede–Gauz.

Nakon otvaranja, uslijedio je prvi od programskih sadržaja festivala, u okviru kojeg su se prisutnima obratili Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Tanja Bakić i Varja Đukić.

Ministarstvo kulture pokrovitelj je XI festivala "Odakle zovem", koji je time i dio kampanje "Živimo kulturu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније