Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

28. 06. 2019. 13:20   >>  13:20

ČASOPIS ZA LOKALNU SAMOUPRAVU

Nova "Komuna" posvećena fudbalu u CG

Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@", na povećanom broju strana od uobičajenih, od sjutra je u prodaji, a u cjelosti je u ovom broju posvećen razvoju crnogorskog fudbala od njegovog nastanka do današnjih dana.

Uvodnik "I više od igre" napisao je Dejan Savićević, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, koji ističe "da je fudbal gotovo cijeli jedan vijek veoma važan segment društvenog života Crnogoraca".

U ovom broju Komune možete pročitati i tekst Minje Bojanića koji govori o začecima najpoznatije sporedne stvari na svijetu, pod naslovom "Fudbal kao gospodar planete", zatim tekst o (ne)poznatim fudbalskim datumima i prvoj utakmici koju je odigrala crnogorska fudbalska selekcija "Đetići u Beogradu 1939”, koji potpisuje Branko Krivokapić.

Tu je i osvrt Danila Mitrovića i Aleksandra Radovića, "Mali rasadnik svjetskih asova", koji govori o našem fudbalskom fenomenu i činjenici da su se u Crnoj Gori rodili i stasavali šampioni Evrope i svijeta koji su igrali u najvećim klubovima.

"Komuna" donosi i priču o Kući fudbala i terenima u evropskom ruhu u kojem se ističe da je prioritet FSCG od prvog dana bio izgradnja nove i unapređenje postojeće infrastukture i da je prvi infrastrukturni objekat FSCG bio Trening kamp na Starom aerodromu.

O usponima i posrtanjima reprezentacije Crne Gore od 2006. do danas, pišu Miloš Antić i Bojan Topalović, a Danilo Vukotić priča o šampionatima Crne Gore od obnove nezavisnosti.

O razvoju podgoričkog fudbala u različitim periodima pišu Husein Ceno Tuzović u tekstu "Češka škola za krpenjaču" i Željko Šoć u tekstu "Trofejni Budućnost, Titograd i Zeta". Iz Nikšića o začecima i tradiciji fudbala u gradu pod Trebjesom, pišu Dino Tuzović i Blagoje Đukanović.

"Kako preživjeti loptačku stotu", uoči vijeka pljevaljskog fudbala, čitaoci Komune mogu saznati iz pera Dejana Kandića. Tu je i tekst o fudbalu u Boki pod naslovom "Balun profesora Leopolda", kao i storija o bjelopoljskom fudbalu koju potpisuje Nebojša Rakočević.

O kolijevci crnogorskog fudbala i fudbalskom vremeplovu prijestonice, jer se na Cetinju fudbal igra više od vijeka piše Mladen Zadrima, a o stogodišnjici fudbala u Beranama i jednoj od najlošijih sezona u svojoj bogatoj istoriji piše Amer Ramusović.

Tu su i tekstovi Zdravka Gavrilovića o vijeku loptanja u Bjelopavlićima sa naslovom "Slogom do Iskre", zatim Željka Milovića o barskoj fudbalskoj storiji pod naslovom "Topolica u nadi za renesansu", kao i tekst o kolašinskoj prvoj lopti Dražena Draškovića.

U ovom specijalizovanom tematskom broju "Komune" i fudbalska priča iz Lovćenca koja govori o nekadašnjim uzornim reprezentativcima Danilu Popivodi, Miodragu Kustudiću i Savu Pavićeviću iz "Crne Gore u ravnici" kako putopisci novinari često nazivaju Lovćenac.

U najnovijem broju i dvije lijepe priče i sjećanja na nekadašnjeg asa "Sutjeske" Marka Perovića, "Gradski vitez Macko", koji potpisuje Željko Rutović, kao i priča Mirze Redžića iz Sarajeva koji piše o podgoričko-sarajevskom virtuozu s loptom Dževdetu Deti Mustagrudiću, nekadašnjem fudbaleru GSK "Balšić" iz Podgorice, kojeg mnogi smatraju najboljim bosansko-hercegovačkim fudbalerom svih vremena.

Bratislava Bata Kokolj donosi anegdote iz reporterskog notesa, a Novak Rutović piše o tome kako su se nekada slušali radio prenosi fudbalskih utakmica, kako se navijalo za svoje klubove svim srcem.

U "Komuni" i ekskluzivna priča Željka Milovića iz Bara, koju je ustupio specijalno za ovaj tematski broj posvećen fudbalu, a koja se prvi put publikuje u medijima, o tome kako se igrao fudbal u vrijeme italijanske okupacije koja u potpunosti demantuje podatak da je tokom Drugog svjetskog rata zamro sportski, posebno fudbalski život. Milović je to zabilježio u svojoj knjizi "Ljudi iz grada bez vrati-(ne)zaboravljeni Barani XX vijeka", koja je tek ugledala svjetlo dana.

I ovaj najnoviji broj potpisuju direktor časopisa Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći od sjutra na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније