Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

28. 06. 2019. 17:30 >> 17:29

U TIVTU

Djela Bramsa i Čajkovskog u Centru za kulturu

Posjetioci festivala “Mediteranske note” sinoć su čuli djela velikana romantizma: Johanesa Bramsa i Petra Iljiča Čajkovskog. Gudački sekstet koji se predstavio publici u tivatskom Centru za kulturu čine muzičari impresivnih biografija.

 

Johanes Brams i Petar Iljič Čajkovski su među najvažnijim predstavnicima muzičkog romantizma. Brams je u svoje kompozicije unosio elemente mađarskih narodnih pjesama, a Čajkovski ruskih melodija. Napisali su velika djela, među kojima su i gudački seksteti. U Bramsovom br.1 u B – duru i Čajkovskog pod nazivom "Suvenir iz Firence" uživali su jednako i slušaoci i izvođači.

"Brams je za mene veoma poseban. Ako bih morao da nabrojim trojicu omiljenih kompozitora, bio bi među njima. Tu je i Čajkovski drugačijim duhom i idejama, a program sastavljen od dva vrhunska djela kamerne muzike ovih autora bio je zaista zanimljiv", kazao je violinista Robert Kovalski.

"Ovo je jedan od onih programa koje zovem 'ostvarenje sna' za gudače, posebno za violu zato što oba djela imaju divne dionice za taj instrument, a predstavljaju i vrhunac u literaturi za gudački sekstet", kazao je violinista Majkl Kloc.

Sviranje u kamernom ansamblu za goste festivala "Mediteranske note" predstavljalo je posebno zadovoljstvo. Iako se većina prvi put srela u Tivtu, zaključak svih je da su se povezali kao dugogodišnji prijatelji, a rezultat je dobra komunikacija na sceni i uživanje u muziciranju.

"Proveli smo neko vrijeme zajedno i vrlo smo se zbližili, tako da je vrlo važno da sa ljudima sa kojima svirate budete i prijatelji, tako da možete stoprocentno da im vjerujete i to se upravo večeras desilo, a to je jedna nevjerovatna zajednička energija, ja ne znam šta da kažem osim da sam jako uživao i da mislim da je publika mogla da osjeti tu našu zajedničku energiju", kazao je violinista Robert Lakatoš.

"Toliko je toga u otvorenosti jednih prema drugima, povjerenju, davanju i primanju. Ovo je veoma delikatna stvar i funkcioniše samo ako je svaki član ansambla otvoren, a uvijek je veliko pitanje da li će se to desiti sa novim kolegama muzičarima. Ako se dogodi, trenutak je koji nikada nećete zaboraviti. Bila mi je velika čast biti dio toga ovdje u Tivtu, sa zaista divnom grupom", kazala je violončelistkinja, Herijet Krig.

Muzičko putovanje kroz epohe i stilove biće završeno sjutra veče, koncertom mađarskog violiniste Robija Lakatoša i Crnogorskog simfonijskog orkestra. 21 sat i 30 minuta, scena Sinhro, Porto Montenegro.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније