Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 06. 2019. 12:07   >>  12:14 2

"ĐAVO NA VIOLINI"

Lakatoš: U Mađarskoj ne razumiju moju muziku

Mađarski virtuoz na violini Robi Lakatoš, muzičar koji se jednako dobro snalazi u izvođenju klasične, ali i džez i narodne muzike svoje domovine, nastupiće večeras u Porto Montenegru sa Crnogorskim Simfonijskim orkestrom.

 

Izvešće aranžmane klasičnih, popularnih i tradicionalnih kompozicija za violinu, cimbal, kontrabas i simfonijski orkestar.

U intervjuu za Portal RTCG govori o tome kada je počeo da svira na violni, ali i razlozima zbog kojih je napustio svoju zemlju. 

Potičete iz muzičke porodice. Da li je sviranje violine bio izbor roditelja, ili vaša želja?

“U mojoj kući se uvijek slušalo mnogo muzike, a violinu sam počeo da sviram kada sam imao tri godine. Tada mi je bila kao igračka, imitirao sam članove porodice, a očevom bendu sam se pridružio već sa devet godina. To je kod nas prirodno. Moj unuk svira violinu već dvije godine, a sada ima četiri”.

Na repertoaru imate kombinaciju klasičnih, popularnih, romskih i tradicionalnih kompozicija za violinu. Kada ste odlučili da to bude vaš stil?

“To je stil koji njegujem više od 25 godina. Napustio sam Mađarsku kada sam bio vrlo mlad i preselio sam se u Belgiju. Nakon samo tri mjeseca života u toj zemlji dobio sam priliku da napravim svoj prvi ansambl. Nastupali smo u čuvenom ruskom klubu u Briselu u kojem su gostovali svi najbolji svjetski muzičari. Bilo je to raskršće različitih muzičkih stilova koje smo i mi njegovali, a onda sam poželio da na repertoar uvrstim i romsku muziku, kako bih je sačuvao od zaborava. Tako sam počeo da kombinujem romsku muziku iz Mađarske, Balkana, Rusije, Španije sa džez i klasičnom muzikom. To je postalo sasvim novi stil koji je postao vrlo poznat, zato što su počele da ga sviraju generacije mladih muzičara. Sada se on zove “gipsy fusion” i popularan je svuda u svijetu”.

Da li ste nekada kritikovani da ste komercijalni violinista?

“Naravno, mnogo puta, ali meni to ne smeta. Volim kada izađem na binu i zabavim ljude. Ne bih želio da sviram, a oni spavaju. To ne bi bilo dobro. Više volim kada svi igraju. Muzika koju izvodimo je zanimljiva zato što je puna promjena, ritma, stilova i uvijek se nešto dešava. Nemoguće je zaspati uz nju”.

Kako ste dobili nadimak "đavo na violini"?

"To je nadimak koji mi se ne sviđa. Dobio sam ga u Sjedinjenim američkim državama nakon jednog velikog koncerta. Svima se dopao jer dobro zvuči i počeli su da ga vežu uz moje ime u novinskim naslovima. Ali, ja ga ne volim zato što muzika ne dolazi od đavola, već od boga”.

Zvijezde popularnih muzičkih žanrova imaju određeni životni stil. Da li biste mogli uporediti svoj život sa njihovim?

“Putujem svuda i često me prepoznaju. Jedino ne u Mađarskoj, mojoj domovini. Tamo moju muziku ne razumiju”.

Kako je to moguće, kada svojom muzikom zapravo slavite Mađarsku?

“Ni ja ne znam zašto, ali jednostavno je ne prihvataju. Posljednje dvije godine sam pokušavao da napravim karijeru u Budimpešti, ali imam veoma malo publike. Sada se ponešto mijenja, zato što sam osnovao fondaciju, školu i međunarodno takmičenje violinista koje je jedinstveno, zato što je to jedino takmičenje u improvizaciji”.

Da li muzika koju vi izvodite ima budućnost?

“Da, sve je više mladih muzičara u Mađarskoj, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, a naročito u Aziji koji njeguju moj stil”.

Kakav ste program pripremili za večerašnji koncert u Tivtu?

“Svirao sam prije tri godine u Podgorici sa svojim bendom, ali večeras ću prvi put nastupiti sa simfonijskim orkestrom i veoma sam uzbuđen zbog toga. Sa njima je lako raditi, zato što su fantastičan ansambl. Na programu će biti dosta romske muzike sa balkanskim elementima koje su vaši muzičari veoma dobro razumjeli i zato je divno raditi sa njima”.

Zašto ne bi trebalo propustiti vaš koncert večeras?

“Zbog plesa, naravno. Napravićemo veoma zabavan koncert koji će se svima dopasti. Neće biti klasičan, sa ozbiljnim programom, već će sve biti moguće, osim da vam bude dosadno”.

Petra Božović

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније