Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

30. 06. 2019. 11:27 >> 16:27

U TIVTU

Violinista "najbržih prstiju" zatvorio Mediteranske note

Mađarski violinista Robi Lakatoš nastupio je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Tivtu. Publika je uživala u kombinacijama klasičnih, popularnih, romskih i narodnih melodija, koje je ovaj umjetnik objedinio i stvorio jedinstven stil u svijetu poznat kao “gipsy fusion” (džipsi fjužn). Koncertom je završen drugi Festival klasične muzike “Mediteranske note”.

Mađarski virtuoz Robi Lakatoš kojeg opisuju kao “violinistu najbržih prstiju na svijetu” predstavlja jedinstven muzički stil - spoj klasične, džez i romske muzike kojom se, kako kaže, obraća svima. 

"Putujem svijetom i upoznajem različite kulture i zato želim da sviram ponešto za sve. Mislim da su večeras svi bili srećni", kazao je Lakatoš za Javni servis.

On je postavio nimalo jednostavan zadatak pred Crnogorski simfonijski orkestar pod palicom Nade Matošević–Orešković. Hrvatska dirigentkinja kaže da su mu uspješno odgovorili.

"Prvo sam opčinjena njegovim sviranjem i njegovih kolega koji su isto tako genijalni i onda uvijek imate taj neki respekt, pa čak i malo straha na početku, međutim, on je zaista jedan takav umjetnik, takvu energiju fantastičnu širi i orkestar je bio super, na nivou u smislu saradnje, želje da sve dobro napravimo", kazala je Matošević-Orešković.

Koncertom Robija Lakatoša spuštena je zavjesa na drugi festival “Mediteranske note”, na čijem programu je od 21.juna bilo sedam koncerata.

"Mi ćemo se potruditi da iz godine u godinu festival u najmanju ruku ne gubi kvalitet. Mi smo festival klasične muzike i mi ćemo se truditi da ostanemo samo festival klasične muzike u budućnosti i promovišemo svoju granu umjetnosti i samo to", rekao je umjetnički direktor festivala “Mediteranske note” Ivan Vukčević.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović prepoznaje festival kao značajan element povezivanja kulture i turizma.

"Završetak festivala nam takođe omogućava da sagledamo njegov širi društveni značaj, kroz provjeru uspješnosti primjene umjetničke muzike u atraktivnom turističkom ambijentu”, rekao je Bogdanović.

Producent festivala je Centar za kulturu Tivat, čiji direktor Neven Staničić očekuje nastavak uspješne saradnje i narednih godina.

"Mediteranske note su krenule malim koracima i mi od njih, a vidim i vi, očekujete puno. U nadi da će doživjeti svoje prve dvije cifre u postojanju i trajanju, ja vam se zahvaljujem na večerašnjoj podršci”, kazao je TO Staničić.

Tokom festivala “Mediteranske note” publici se predstavilo više od trideset muzičara iz cijelog svijeta. Među njima su bili solisti koji nastupaju u prestižnim svjetskim dvoranama, pa ih je privilegija bilo čuti ovdje u Tivtu i na Luštici.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније